SRBIJA IMA VUČIĆA, PA JE ZATO IMALA STRUJU! Pohvale našoj zemlji i predsedniku iz Zagreba i Sarajeva!

Autor:

Vesti

22.06.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatima je 2015. nuđen pomorski kabl iz Italije, oni su ga odbili, a Beograd prihvatio

SRBIJA IMA VUČIĆA, PA JE ZATO IMALA STRUJU! Pohvale našoj zemlji i predsedniku iz Zagreba i Sarajeva!

Foto: Printscreen/ avaz.ba, Tanjug/ Strahinja Acimovic/Danilo Mijatovic

Hrvatska je mogla izbeći ovaj kolaps, a projekat koji je odbila otišao je u ruke Beogradu i spasao je Srbiju, koja ga je prihvatila 2015. i zato je jedina na Balkanu u petak imala struju.

Ne, ovo nije rekao nijedan srpski stručnjak, niti je objavio neki medij iz Srbije, već smo citirali reči hrvatskog stručnjaka za energetiku Ivice Jakića i naslov zagrebačkog portala Indeks, jednog od najčitanijih u susednoj državi. Pa da vidimo, za početak, šta pišu Hrvati...

TRAFOSTANICA

- Zagrebu se nudio pomorski kabl Hrvatska - Italija, koji bi spajao trafostanicu Konjsko s Viljanovom u Italiji i rasteretio ove dalekovode od kojih mi sada zavisimo. A Hrvatska je 2015. to odbila i taj je kabl otišao u Crnu Goru, spojio ih s Italijom i sada funkcioniše, a preko Crne Gore spojen je sa Srbijom - objasnio je Jakić i nastavio:

- Sada to omogućava prenos električne energije iz Srbije preko Crne Gore i obratno. I zato Srbija nije osetila ovaj prekid struje. Deo Crne Gore je ostao bez struje jer kvar verovatno nije bio na predelu trafostanice koja spaja Crnu Goru s Italijom. I inače, hrvatski energetski sistem nema kapacitete za veliku potrošnju električne energije u špicu sezone.

Ana Brnabić, predsednica Skupštine

Drago mi je što smo mi tokom ovakve havarije u regionu pokazali ozbiljnost i odgovornost jer je Srbija poslednjih godina ulagala mnogo da se ovakve stvari ne dese kod nas. Srbija je tu da u ovakvim situacijama pomogne svima u regionu ukoliko bude bilo potrebe

...........................

Dubravka Đedović Handanović, ministarka energetike

Snabdevanje strujom u Srbiji je stabilno, ali apelujem na zaposlene u elektroenergetskom sektoru da budu u predostrožnosti i nadgledaju situaciju. Ovo je bio jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina, posle onoga koji se desio u Italiji, a što je zahvatilo i deo Švajcarske. U elektroenergetski sistem naše zemlje ulagalo se od 2015, dosta investicija je završeno, a dosta njih je i u fazi završetka.
Zahvaljujući povezanosti s našim sistemom, sever Crne Gore je u petak ostao u radu, kao i TE "Pljevlja", ali su i interkonekcije s BiH i Hrvatskom potpuno bile u funkciji. S obzirom na to da su termoblokovi u BiH ispali, mi smo obezbedili dodatna napajanja kolegama u regionu i ja sam zaista ponosna na to. "Elektromreže Srbije" imaju 15 havarijskih stubova, što se pokazalo odlično

..................

Ivica Dačić, ministar policije

Kolaps energetskog sistema koji je zadesio region, a koji je izbegnut u Srbiji, pokazuje da je naša zemlja jedan autonomni faktor i da imamo naš zaokružen i stabilan elektroenergetski sistem i ne zavisimo ni od koga. Tako je i u našem političkom sistemu i uopšte u našem statusu kao države i kao naroda. Setite se kada je predsednik Vučić pričao da treba da imamo pune robne rezerve, svi su mislili, to je sve onako, ajde. Pa ovde sada svakog dana imate i priče kako se EPS raspao, kako ništa ne funkcioniše, a sad odjednom ispada da jedino u Srbiji nije došlo do energetskog kolapsa

Jakić navodi i da, kada dođe do prekomernog trošenja struje, u energetskom sistemu može doći do zagušenja, pa se počnu smanjivati pojedine grane potrošnje koje koriste dalekovodi:

- Ako je došlo do velikog kvara u jednoj od trafostanica ili ako je došlo do pregorevanja, onda se ceo sistem blokira i raspadne, kao što se sada dogodilo. Šta je uzrok tome, tek će se pokazati.

Podsetimo, u petak su veći deo dana, sve do uveče, bez struje bili delovi Crne Gore, BiH, Hrvatske i Albanije, što je izazvalo velike probleme u saobraćaju, trgovini i mnogo čemu drugom. U Srbiji, kao što se zna, nikakvih problema nije bilo, očigledno, između ostalog, i zahvaljujući mudroj odluci Vlade iz 2015, koju je tada kao premijer vodio Aleksandar Vučić.

POMINJU I UGALJ

Osim iz Hrvatske, pohvale na račun Srbije stigle su i iz BiH. Almir Bečarević, stručnjak za energetiku, oštro je kritikovao vlasti u Sarajevu zbog nestanka struje

- Mi kao da živimo u nekom paralelnom svetu. Znači, ova zemlja se obavezala da će početi da zatvara termoelektrane na ugalj. Znači, mi potpisali, ova zemlja je to potpisala. Šta će biti zamena? Šta? Rode će doneti neku energiju, valjda, šta li? Ja ne znam šta ti ljudi zamišljaju - ljutito je rekao Bečarević i dodao:

Foto: Printscreen/ avaz.ba

Almir Bećarević o kolapsu sistema

Pogledajte okruženje oko nas. Znači, usred Beograda imate gasnu elektranu. Mi ovde pričamo 15 godina o bloku od 50 megavata. Mislim, besmisleno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (5)

Loading
Anja

22.06.2024 21:07

Tako to radi Vučić za svoj narod a Hrvati rade za Nemačku.

Binče

22.06.2024 21:08

Polako je region svestan da zavisi od moćnika dok je Vučić pametan pa ma vreme obezbedio sve Srbiji.

Lana

22.06.2024 21:11

Šta li će region po pitanju gasa, i tu su nasamareni od zapada.

mirjana

23.06.2024 09:51

Srbi stede