KAKAV UDAR VELIKOALBANSKOJ "AŽDAJI", ŠOK I NEVERICA: Srbin izabran za VICEPREMIJERA SEVERNE MAKEDONIJE! Evo o kome je reč!

Autor:

Vesti

18.06.2024

12:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vladi Hristijana Micokoskog biće i Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba

KAKAV UDAR VELIKOALBANSKOJ "AŽDAJI", ŠOK I NEVERICA: Srbin izabran za VICEPREMIJERA SEVERNE MAKEDONIJE! Evo o kome je reč!

Foto: Foto Tanjug

Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba, biće potpredsednik makedonske vlade i ministar zadužen za odnose između zajednica, saopštio je mandatar i lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski. Ova najava izazvala je značajne reakcije među albanskim političarima u Severnoj Makedoniji.

Reakcije Albanskih Političara

Arber Ademi, potpredsednik albanske stranke DUI, odmah se oglasio izražavajući razočaranje. On je istakao da je prvi put od 2001. godine Ohridski sporazum u rukama "Srbina putinističkih uverenja".

Politički analitičar iz Skoplja, Bljerim Hiseni, takođe je izrazio nezadovoljstvo, navodeći da trenutna situacija pokazuje kako VMRO-DPMNE više veruje Srbima nego Albancima.

Stoilkovićeva Borba za Srpsku Zajednicu

Uzburkanost među albanskim političarima je razumljiva kada se uzme u obzir Stoilkovićevo ranije delovanje kao jedini poslanik u Sobranju, gde se borio za interese srpske zajednice.

"Ništa se značajno ne dešava na polju ljudskih prava i sloboda u Makedoniji, jer imamo situaciju da je država izašla iz okvirnog sporazuma, odnosno Ohridskog sporazuma koji je određivao Severnu Makedoniju kao multinacionalnu i multikulturalnu državu, i ušlo se u proces dvonacionalne države. Kada uđete u proces dvonacionalne države, a u ovom trenutku albanske partije sa 20 odsto stanovništva u Makedoniji kontrolišu skoro celokupnu državnu vlast, ne možete ništa drugo da očekujete zato što, da ne budem pregrubo shvaćen, s obzirom na to kako Albanci sprovode vlast, dobro je da nas je i ovoliko ostalo", govorio je on donedavno.

Stoilković je, nakon što je Mickoski saopštio svoju odluku, zahvalio na poverenju i obećao da će nastaviti da se bori.

"Ono što mogu unapred da kažem je da korupcija i ja nismo imali niti ćemo imati dodirnih tačaka, a teži deo obaveza je da damo ozbiljan doprinos poboljšanju uslova života svih građana Makedonije. Obaveza u koje ću uložiti maksimalne mogućnosti, jeste kako organizacija rada ministarstva kojim ću rukovoditi, tako i u sprovođenje Platforme 1198, ali i u sprovođenje obećanja koja sam dao tokom kampanje. Kako budem radio, tako mi Bog pomogao!", napisao je Stoilković na Fejsbuku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading