ALBANAC IZ AUDIJA OPLEO RAFAL I UBIO SRBINA! 20 godina od krvoprolića u Gračanici gde je stradao Dimitrije Popović, njegov ubica se NIJE NAŽIVEO

Autor:

Vesti

05.06.2024

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Polaganjem cveća i paljenjem sveća na groblju i pored kapele u centru Gračanice, danas će biti obeležene ravno dve decenije od ubistva sedamnaestogodišnjeg Dimitrija Popovića.

ALBANAC IZ AUDIJA OPLEO RAFAL I UBIO SRBINA! 20 godina od krvoprolića u Gračanici gde je stradao Dimitrije Popović, njegov ubica se NIJE NAŽIVEO

Foto: Printscreen

Tada sedamnaestogodišnji dečak, Dimitrije je ubijen ispred kioska brze hrane, gde je sa drugovima kupovao hamburger. Ispred kioska tada se zaustavilo vozilo marke "audi" za čijim volanom je bio Ljabinot Gaši ,a u vozilu je bio i Aljbert Krasnići koji je, bez ikakvog razloga i povoda, ispalio rafal u pravcu kioska u kojem je, u tom trenutku, bilo više osoba, među kojima i Dimitrije. Tokom kasnije istrage saznalo se da je Dimitrije ubijen iz čistog hira jer su se Albanci kladili i onda izašli na ulicu da ubiju bilo kog Srbina.

"Dimitrije bi danas imao 37 godina. Njegovim roditeljima Jorgovanki i Dragoljubu, braći Slađanu i Srđanu, kao i rođacima i prijateljima je ostalo samo da zamišljaju u kakvkog bi čoveka Dimitrije stasao. Ali Dimitrije je ubijen sa 17 godina", istakao je zamenik Ombudsmana na Kosmetu dr Srđan Sentić i dodao: "Dimitriju je oduzet život zbog retorike mržnje koja je navela počinitelje na taj užasan čin".

Dimitrijevo telo gotovo do jutarnjih sati ležalo je u lokvi krvi u kiosku, a meštani su blokirali taj deo grada i nikome nisu dozvoljavali da priđe mestu zločina. Otac Dragan Popović ga je mrtvog na nosilima sa njegovim drugovima preneo kući, nakon čega nije dozvolio da se telo njegovog sina vozi u u albansku bolnicu u Prištinu, niti u Međunarodni patološki centar u Orahovac. Zatraženo je da obdukciju uradi specijalista za sudsku medicinu prof. dr Slaviša Dobričanin ili patolozi iz Niša. 

Aljbert Krasnići je za zločin koji je počinio osuđen na devet godina zatvora, međutim, izašao je nakon samo četiri, ali ipak nije poživeo dugo. U Granačnici, 27. januara, Dimitrijevog ubicu lišio je života njegov otac, koji je prethodno fizički napao bivšu suprugu.

Krasnićijeva smrt nije nikakva uteha za stvaričan gubitak našeg Dimitrija, niti je to Božja pravda koju srpski narod traži. Srpski narod na Kosovu i Metohiji jedino traži mir i šansu za normalan život.

"Knjiga posvećena Dimitriju, koju je napisao njegov stric Ratko, opisuje kako je Dimitrije otišao sa suncem u očima, kao svedočanstvo jednog tragičnog perioda u kojem je jedan mlad i nevin život ugašen samo zbog imena i prezimena koje je nosio. Zbog Dimitrija, koji je ubijen sa 17 godina, ne smemo zaboraviti. Njegova smrt nas podseća na važnost istrajnosti u borbi protiv mržnje i netolerancije, kako bismo sprečili da se ovakve tragedije više nikada ne ponove. Dimitrije Popović bi danas, sa suncem u očima, imao 37 godina", ističe na kraju Sentić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading