RAT DO ISTREBLJENJA U OPOZICIJI ZBOG IZBORNOG FIJASKA Do juče saborci, a sad kopaju oči jedni drugima! TEK ĆE DA SE KRUNE

Autor:

Vesti

05.06.2024

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đilas ponizio bivše saborce i rekao da nisu imali šanse za pobedu, Savo Manojlović ga pozvao da napusti Skupštinu Srbije

RAT DO ISTREBLJENJA U OPOZICIJI ZBOG  IZBORNOG FIJASKA Do juče saborci, a sad kopaju oči jedni drugima! TEK ĆE DA SE KRUNE

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić/Rade Prelic/Milos Milivojevic/Strahinja Acimovic

Opozicija je ušla u rat do istrebljenja. Pljušte međusobne optužbe ko je kriv za izborni fijasko: stranke koje su išle na izbore optužuju dojučerašnje saborce da su oni pozivanjem na bojkot znatno uticali na njihov rezultat, a ovi im pak poručuju da odrastu i prihvate realnost jer jednostavno nisu dorasli zadatku!

Ponoš: Šta vi, ljudi, slavite?

Prema rečima Zdravka Ponoša iz pokreta Srce, strašno je da su opozicione stranke padale na zakonima koje su same predložile i da okolo pričaju neistine da su ostvarili pobedu.

- Mislim da neke od stranaka koje su bile deo naše zajedničke koalicije u decembru pojedinačno su napravile dosta manji rezultat na ovim ponovljenim izborima u Beogradu, tako da nisam siguran da se to može zvati pobedom. Čak i ako je to tako, mislim da građani Beograda nisu dobili ništa tom pobedom, ne znam šta je bilo vredno slavlja, vidim da su neki slavili uspehe u nekim beogradskim opštinama, za moj ukus neprimereno na društvenim mrežama - naveo je Ponoš.

BROJKE NE LAŽU

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ponizio je bivše kolege porukom da im je od starta bilo neodgovorno da tvrde da mogu da pobede u Beogradu.

- A još neodgovornije je tvrditi da su ljudi koji su rekli da ne treba da se izlazi, da su oni izašli, da bi se pobedilo. Ne bi se pobedilo, nažalost brojeve ne možete da demantujete, oni su činjenice, činjenica po onome što sam ja video. Izlaznost je oko 46 odsto, to je 200.000 manje nego pre nego šest meseci - rekao je Đilas i dodao:

I na N1 priznali: Kol-centri su OK

Na tajkunskoj televiziji Dragana Šolaka N1 politikolog Dejan Bursać poručio je da nije nikakvo kršenje zakona, a ni izborne tišine, da stranka ima kol-centar.

- SNS je u pravu, to je jedna normalna i zakonom dozvoljena stvar i to radi svaka iole organizovana stranka u svetu, da na dan izbora zove svoje glasače i podstiče ih da izađu na izbore - naveo je Bursać, a na pitanje da li je to kršenje izborne tišine pojasnio je:

- Ne, izborna tišina se kod nas odnosi na štampane i elektronske medije i na agitovanje na biračkom mestu, odnosno 50 metara unutar biračkog mesta, ostalo je dozvoljeno.

- I još jednu poruku kolegama: nije strašno reći "pogrešili smo", to je mnogo bolje, lekovitije, nego i dalje tvrditi da su svi protiv vas. Nije strašno reći pogrešili smo, evo izašli smo na beogradske izbore, imali smo našeg kandidata i nismo usvojili ni broj glasova koji smo osvojili 2022. kao Zeleno-levi front.

Opštem haosu juče se pridružio i lider pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović, koji je učestvovao na izborima, i pozvao opoziciju da zbog navodnih izbornih manipulacija i izmene biračkih zapisnika napuste republički i parlamente u Beogradu i Nišu i opštini Novi Beograd. Na sve to je dodao da dosad nije hteo da predlaže ovakve mere, jer nije njihova koža bila u pitanju?!

SNS osvojio i Vračar, narodnjaci ih oladili

Predsednik opštinskog odbora SNS Vračar Nenad Đorđević ponovio je da koalicija koju predvodi ta stranka ima većinu odbornika za konstituisanje vlasti u ovoj opštini, čime su snovi opozicije da će preuzeti vlast u ovoj centralnoj opštini raspršeni.

- Naša koalicija sa još najmanje tri liste koje su prešle cenzus na izborima za skupštinu gradske opštine Vračar ima većinu od najmanje 34 odbornika za konstituisanje vlasti - rekao je Đorđević.

Opozicionari su se nadali postizbornoj koaliciji s Narodnom strankom, ali je usledio hladan tuš od lidera NS Vladimira Gajića. On je to odbio i poručio da ne želi da razgovora s onima koji su protivnici državnog sindikata i njegovu stranku već dvaput pokušali da unište.

NI PLANA, NI PROGRAMA

On je rekao da je rok za ovu odluku 24 sata, odnosno do danas u 10 časova, i zapretio da bi u subotu moglo da se uđe "u potpunu građansku neposlušnost".

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže da je rasprava među opozicionarima očekivana, jer se ponavlja nakon svakog izbornog ciklusa.

- Samim tim, logičan je sled događaja da će se ta politička grupacija sve više usitnjavati, imaćete sve jače optužbe, i onda će opet čekati da dođe naredni izborni proces gde će opet krenuti u neki proces ujedinjavanja. A ko je kriv za sve ovo što se desilo, za ovaj izborni rezultat? Ovi izbori su pokazali da ne postoji čarobna formula. Videli smo da su išli na različite načine - i jedinstveno u Novom Sadu i razbijeno u drugim gradovima, ali izgubili su na svaki način. To je najbolji pokazatelj da nije problem u predizbornim taktikama, već što nemaju plan i program - ističe Graovac.

Mališićeva: Tek će da se krune

Da je pred opozicijom period optuživanja i razjedinjavanja smatra i urednica opozicionog Radara Vesna Mališić:

- Sledi sada jedan period kada će opozicija ne da se sabira, nego kruni, da krenu optuživanja, te pukotine koje su postojale sad će da se produbljuju, verovatno će vlast da ih stimuliše. Mislim da nam sledi taj period međusobnih optuživanja.

Hrvati besni zbog pobede Vučića: Srbi su za psihijatra!

Jutarnji list u analizi izbora izvređao je ceo srpski narod, jer je lista Srpske napredne stranke ponovo pobedila na izborima. Tako su još jednom pokazali da je opozicija u Srbiji zapravo njihov favorit.

- Zašto ih Vučić već godinama uspeva izigrati? Ne samo zato što je uspeo da iskontroliše sve medije, da kupi i pridobije mnoge poznate Srbe, zauzme institucije i napravi bizarni i groteskni patetični mučenički kult (zašto Srbi padaju na te izlizane nacionalističke petparačke fore, pitanje je za psihologe i sociologe, ako ne i za psihijatre), nego u prvom redu zato što se opozicija umnogome ne razlikuje od Vučićeve nacionalističke memorandumsko-miloševićevske mantre - navodi se u tekstu. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
David Coulthard DC

05.06.2024 06:36

Srbija protiv nasilja sprovodi nasilje i terorise gradjane Srbije,obrni okreni,Savo Manojlovic,Cuta,Aleksic imaju zajedno 28% bez Djilasa na odrzanim izborima 02.06.2024.U decembru imali zajedno u Bg 35%,ali je izlaznost bila veca 7%.Djilasova snaga je upitna,jer preostalih 7% mogu biti razocarani glasaci SPS-a,Milice zavetnice koji se nisu povinovali Predsednicima stranaka i glasali za Aleksandra Vucica