NAJJAČI UTISAK JUČERAŠNJIH IZBORA! Opoziciji najveći neprijatelj bili telefonski centri!

Autor:

Vesti

03.06.2024

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kol centri, inače, decenijama se već koriste svugde u svetu - od SAD preko Velike Britanije do Rusije. U Srbiji prvi pokrenut pre 27 godina, obilato ih koristili bivši režimi, Boris Tadić čak bio u ulozi operatera i razgovarao sa biračima

NAJJAČI UTISAK JUČERAŠNJIH IZBORA! Opoziciji najveći neprijatelj bili telefonski centri!

Foto: Profimedia

Kol centri postoje decenijama unazad svugde u svetu, od SAD preko Velike Britanije do Rusije. Ni u Srbiji nisu novina, obilato su korišćeni i u vreme bivših režima, čiji su pripadnici bili mnogi aktivisti i političari koji su sada u opozicionim redovima. Prvi u Srbiji instaliran je pre 27 godina, na predlog Zorana Đinđića, tadašnjeg lidera DS. A njegov naslednik Boris Tadić bio je maltene u ulozi operatera i razgovarao sa biračima. 

Ništa od toga opozicionare, međutim, nije sputalo da prave haos i izazivaju incidente na jučerašnjim lokalnim izborima.

Isticao se poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović sa još nekoliko saboraca koji je pokušavao da spreči rad "nelegalnog kol-centra" SNS u SC "Banjica". A učestvovao je u i incidentu sa biznismenom Miodragom Mićom Sovtićem jer se u njegovom lokalu, kako je tvrdio Lazović, nalazio se štab SNS (?!) Brutalan napad izveli su i na Novosadskom sajmu, takođe, zbog telefonskog centra.

A kol centri nisu novina, to je nešto što se radi već godinama unazad. Paradoksalno, u istom tom sajmu DS je imala kol centre.

- U vreme Borisa Tadića ne samo da je DS imala svoje kol centre nego je i Tadić lično dolazio u kampanji da razgovara sa biračima - naveo je na društvenoj mreži X Nebojša Krstić, marketinški stručnjak koji je u vreme Tadićevog predsedniovanja Srbijom bio njegov medijski savetnik.

Uz to je objavio niz fotografija iz kol centara tokom izbora u SAD. 

I Milorad Bojović, publicista i bivši poslanik SNS, ocenio je da su opozicionari napali kol centar SNS, predstavljajući to kao otkriće ravno teoriji relativiteta ili otkriću točka. 

- Kol centar SNS funkcioniše kao i kol centri Demokratske stranke u Americi ili Laburističke stranke u Velikoj Britaniji, tako što aktivisti pozivaju sigurne glasove da ih pitaju da li su glasali, i ukoliko nisu pitaju da li će i kada glasati. Manipulacija opoizicije sastoji se u tvrdnji da aktivisti SNS koji rade u kol centru imaju spiskove sa brojevima telefona velikog broja građana. Da! Tačno je! To je suština postojanja političke stranke - naveo je Bojović.  

A SNS na nivou Srbije ima, kako je dodao, više od 750.000 članova, koji dobrovoljno daju svoje kontakt telefone pri učlanjenju, te ih aktivisti koji rade u kol centrima pozivaju na brojeve telefona koje su dali da bi bili kontaktirani: 

- Dok je bila na vlasti DS je imala više kol centara, od kojih su mnogi funkcionisali u prostorima javnom preduzeća. Prilikom posete stranih ambasasdora hvalili su se da imaju bazu od više desetina hiljada ljudi, kojima čestitaju rođendane i slave, i koje zovu na dan izbora. Isto tako, zapamćeno je da je POKS, tada SPO, za izbore 2012. koristio kol centar Novosadske toplane, preko kog je pozivao i slao poruke svim građanima Novog Sada. 

Ali pošto danas nemaju biračku bazu, dovoljan broj članova da bi imali svoje kol centre, opozicionari izazivaju incidente. 

- Umesto da se bave agitovanjem i izvođenjem svojih glasača na birališta, oni, kao najgori prestupnici nasrću na policiju, i čine krivična dela. Od ugrožavanja sigurnosti članova kol centra do napada na službeno lice. Oni su svesni da krše zakon, ali imaju samo jedan cilj. Da stvore alibi, da naprave lažnu situaciju, koju preko svojih medija mogu prikazati i oblikovati kao navodne neregularnosti, krađu izbora - zaključio je Bojović.

 

Vučić: Kol centri poželjni, imamo ih 
na hiljade, mi se ozbiljno spremamo za izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je tužno bilo gledati napade na kol centre, koji ne samo da su dozoljeni, već je poželjno da postoji u svim normalnim i civilizovanim zemljama - da se borite za svaki glas, da pozivate svoje birače da izađu, da obezbedite veću izlaznost.  

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić: Kol centri su poželjni

- Ne postoji nijedna zemlja u svetu koja to ne radi, to rade i naši protivnici. Jedino pitanje koje se tu može postaviti jesmo li mi platili zakup prostorijai i telefonskih linija. Ako nismo - to je sramota za nas. Ako jesmo - onda je strašno to što ste radili danas ceo dan. I za to da vi sajlama koje prikopčavate automobile mislite da možete da uništavate nečije tehničke centre, i da mislite da ste neku Ameriku otkrili time što ste otkrili najobičniji tehnički centar - pa mi ih imamo na stotine, na hiljade, mi se ozbiljno spremamo za sve izbore. Niko ne može da razume zašto su to radili.


  

Vesić: Vodio sam prvi kol centar u Srbiji    

Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i član Predsedništva SNS, izjavio je da sve moderne političke stranke imaju svoje kol-centre, i da je to postala "moda" sredinom '90-ih godina: 

Foto: TV PRVA / SCREENSHOT

Ministar Goran Vesić: Još 1997. pokrenut prvi centar u Srbiji

- Nema zemlje, od SAD do Rusije, demokratske zemlje, sa demokratskim izborima, u kojoj stranke nemaju kol-centre, koji i služe da zovu birače svoje partije, podsećaju ih na izbore. Sve stranke to rade, samo neke više, a neke manje uspešno.

Vesić je rekao da je on 1997. vodio prvi kol-centar u Srbiji, koji je pokrenuo Zoran Đinđić, želeći da tadašnji DS dobije 100.000 članova u čemu je, kako je naveo, na kraju i uspeo, dok su i druge stranke prihvatile kol-centre kao službu za kontakt sa biračima.

 

 

Moj stav

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije 

Foto: ST/Nemanja Pančić

Predsednica parlamenta o radu telefonskih centara

- Imamo članove koji, na dan izbora, pozivaju druge članove i simpatizere, članove porodice, komšije i prijatelje da ih zamolimo da izađu na izbore i glasaju. Imamo stranku koja ima jaku infrastrukturu i koja je dobro organizovana. U čemu je problem? Očigledno u tome što, umesto da sede u svojim pozivnim centrima i rade, oni sede u našim i čude se zašto stranke imaju pozivne centre. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (18)

Loading
Goran

03.06.2024 22:17

Ovo je dokaz koliko je tajkunska opozicija jadna.

Filip

03.06.2024 22:18

Opozicija je propala načisto čim su im telefonski centri razlog propasti na izborima.

Marko

03.06.2024 22:19

Ovo što radi opozicija su čiste gluposti i nasilje.

Mira68

03.06.2024 22:46

Opozicija je dokazala da je najveći neprijatelj Srbiji.