VUČIĆEV DOMAĆI ZA POLA SVETA! STOJE U REDU: Tek nekolicina državnika videla se ove godine sa Si Đinpingom

Autor:

Vesti

27.05.2024

23:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije na zapadu bio izložen kritici zbog osnaživanja veza s Pekingom, samo zato što oni sami nemaju takav tretman u saradnji s Kinom

VUČIĆEV DOMAĆI ZA POLA SVETA! STOJE U REDU: Tek nekolicina državnika videla se ove godine sa Si Đinpingom

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/AP

Svet i dalje bruji o dvodnevnoj poseti predsednika Kine Si Đinpinga Beogradu, naročito što se iz dana u dan vide konkretni efekti dogovora s domaćinom predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o unapređenju, kako ekonomske tako i političke saradnje.

Videlo se to i na prošlonedeljnoj sednici Generalne skupštine UN (GS UN) u Njujorku, gde je napravljen ozbiljan presedan: Kina, koja je dosad uvek bila uzdržana u UN kad je na dnevnom redu neka rezolucija koja se ne tiče direktno interesa Pekinga, prvi put je glasala protiv sramne rezolucije o Srebrenici.

PO TREĆI PUT

I sve to dok za takvim tretmanom predsednika Kine, druge ekonomske sile na svetu i nezaobilaznog političkog i bezbednosnog činioca na planeti, praktično žude mnogi svetski lideri.

Samo od početka ove godine Kinu su posetili premijeri Belgije i Holandije Aleksander de Kro i Mark Rute, kao i nemački kancelar Olaf Šolc, koji je predvodio veliku političko-privrednu delegaciju u kojoj su bila čak tri ključna federalna ministra.

Posetu Kini najavila je i italijanska premijerka Đorđa Meloni. A priliku da se vide sa Sijem imali su i predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Mađarske Viktor Orban, pošto je, osim u Srbiji, što je inače bila njegova prva poseta ovom delu Evrope otkad je pre godinu dana treći put izabran za predsednika Kine, boravio i u Mađarskoj i Francuskoj (od 5. do 10. maja). U Peking su ići i američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski predsednik Vladimir Putin.

9 zvaničnih susreta imali su Vučić i Si dosad
140 puta u poslednjih 10 godina porastao izvoz Srbije u Kinu
8 puta uvećana trgovinska razmena 
30 puta uvećane investicije iz Kine u Srbiji
3 godine Kina najveći investitor u Srbiji i drugi partner u trgovinskoj razmeni
6,1 milijardu dolara bila robna razmena dve države prošle godine

U takvim okolnostima, dok mnogi šefovi država stoje u redu da se sretnu sa Sijem, Vučić je jedan od retkih predstavnika malih država (po teritoriji i broju stanovnika) s kojim se predsednik Si redovno sreće i kog naziva prijateljem i tako se prema njemu i našoj zemlji i ophodi.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vladimir Marinković

Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, smatra da je poseta Sija Francuskoj, Srbiji i Mađarskoj nesumnjivo, pored tektonskih geopolitičkih promena u svetu, ponovo ovaj region stavila u centar svetske pažnje:

- Posebno su Srbija i Mađarska i njihovi lideri Vučić i Orban u većini zapadnih medija bili izloženi kritici zbog osnaživanja veza s Kinom. Kada se analiziraju razni tekstovi u kojima je izražena navodna zabrinutost zbog saradnje dva evropska lidera s komunističkim režimom u Kini, jasno je da subjektivno pisanje i stavovi proističu isključivo iz razloga što oni sami nemaju ovakav tretman u saradnji s Kinom kakav imaju Srbija i Mađarska. A sve zajedno ove napise ministar spoljnih poslova Mađarske Sijarto je nazvao licemernim.

KO SE OVE GODINE VIDEO SA SI ĐINPINGOM

Aleksander de Kro (Belgija)
Mark Rute (Holandija)
Olaf Šolc (Nemačka)
Emanuel Makron (Francuska)
Vladimir Putin (Rusija)
Entoni Blinken (SAD)
Viktor Orban (Mađarska)
Aleksandar Vučić (Srbija)
Đorđa Meloni * (Italija)
* najavljena poseta

STRATEŠKI PARTNER

Podsetimo, tokom posete Beogradu predsednik Si je sa Vučićem potpisao zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju strateškog partnerstva dve države na nivo zajedničke budućnosti u novoj eri.

- Pre osam godina Srbija je postala prvi sveobuhvatni strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi. Danas Srbija postaje prva država iz Evrope s kojom će Kina izgraditi zajednicu sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, koja će otvoriti novo poglavlje u istoriji kinesko-srpskih odnosa.... To je strateški izbor.... Na tom putu Kina će stajati rame uz rame sa Srbijom - poručio je Si pošto je potpisano i 29 međudržavnih sporazuma među delegacijama dve države.

Vučić je priznao da je ponosan što je kao predsednik Srbije mogao da potpiše najviši oblik saradnje dve države:

- Čelično prijateljstvo Srbije i Kine niko neće moći da raskine, a vama smo zahvalni na tome što ste uvek bili uz Srbiju kada je Srbiji bilo teško.

Činjenice

- Si je boravio u Beogradu 7. i 8. maja
- bio je to drugi dolazak Sija u Beograd za osam godina
- prethodno je bio u junu 2016, što je bila prva poseta kineskog predsednika Srbiji posle 32 godine
- ovo je bila i prva poseta Sija Evropi u poslednjih pet godina

Kontinuirani rast i liderstvo u regionu

Marinković je u autorskom tekstu za Politiku, između ostalog, izneo da evropski lideri imaju razloga za zabrinutost s obzirom na to da je sve izraženija konkurentnost Kine, koja je u u oblasti e-mobilitija, zelene tranzicije i veštačke inteligencije preuzela potpuni primat na globalnom tržištu.

- Srbija je, zahvaljujući mudrim potezima Vučića, obezbedila kontinuirani rast i liderstvo u regionu, ali se ovom vrstom sporazuma i partnerstva otvara prostor za obezbeđivanje uslova za dugoročni napredak u skladu s potrebama četvrte industrijske revolucije. U toj budućnosti Srbije ima mesta za sve koji žele dugoročna i iskrena partnerstva, bez neopravdane bojazni da naša država može da postane proksi Kine u ovom regionu, kao što, uostalom, ni Mađarska to nije postala - ocenio je Marinković i dodao:

- Politička i strateška budućnost naše zemlje je u čvrstom savezništvu sa EU i SAD, ali isto tako Srbija je i zemlja čija ekonomija i trgovinska saradnja ne želi da poznaje nikakve granice.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Мiraš

28.05.2024 00:53

Činjenica da se samo nekoliko državnika sastalo sa Si Đinpingom ove godine ističe značaj i ekskluzivnost susreta predsednika Vučića sa kineskim liderom. Ovo može ukazivati na snažne bilateralne odnose između Srbije i Kine.

Đorđije

28.05.2024 00:54

Sastanak sa jednim od najuticajnijih svetskih lidera može se smatrati diplomatskim uspehom za Srbiju. To može biti prilika za jačanje ekonomskih veza, kao i za razgovor o ključnim međunarodnim pitanjima.

Balša

28.05.2024 00:55

Vučićev pristup u međunarodnoj politici, koji uključuje sastanke sa globalnim liderima poput Si Đinpinga, može biti deo strateškog pozicioniranja Srbije na međunarodnoj sceni. Takvi susreti mogu doprineti povećanju uticaja i prepoznatljivosti zemlje u svetu.

Djofa

28.05.2024 06:16

Neki i da zive 200 godina ne mogu Pricu ni blizu Vucicu!