"DA BUDEMO JASNI..." KURTI PIŠE PISMA, ALI SU NJEGOV POTEZ SVI "PROČITALI" Priština htela u minut do 12 da "uskoči" u Savet Evrope, ali su joj vrata zatvorena ispred nosa

Autor:

Vesti

18.05.2024

08:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kurti, inače, svo vreme izbegava da napravi bilo kakav korak ka formiranju ZSO iako je to obaveza Prištine još prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

"DA BUDEMO JASNI..." KURTI PIŠE PISMA, ALI SU NJEGOV POTEZ SVI "PROČITALI" Priština htela u minut do 12 da "uskoči" u Savet Evrope, ali su joj vrata zatvorena ispred nosa

Foto: Tanjug/Dopisnik KIM

Pokušaj Prištine da u minut do 12 napravi zaokret u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO) i u punoj brzini uđe u Savet Evrope završilo se udarcem "glavom u zid". Tako bi se slikovito mogli opisati neuspešni potezi Aljbina Kurtija, prištinskog premijera, da izbegne uspostavljanje ZSO, što je uslov Zapada za ulazak Kosova u Savet Evrope.

Iako se Priština do poslednjeg trenutka nadala i služila se čime god je stigla, gotovo su nikakve šanse da se Kosovo ove godine nađe u Savetu Evrope.

To je, sasvim sigurno, za tamošnje vlasti iznenađujući epilog pošto je Priština pre mesec dana dobila "zeleno svetlo" za članstvo. Sve se desilo na Parlamentarnoj skupštini ove institucije, nakon izveštaja glavne izvestiteljke Dore Bakojani. Ipak, prijem Kosova se njje našao na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope koji su u četvrtak i petak zasedali u Strazburu a glavni razlog za to je što Priština nije napravila nijedan korak ka formiranju ZSO, piše Blic. 

Pokušali da "prodaju" nacrt u poslednjem trenutku

Kada su videli da im se vrata Saveta Evrope ne otvaraju, u Prištini su u poslednjem trenutku pokušali da naprave manevar, pa je Donika Gervala, prištinska ministarka spoljnih poslova u sredu poslala pismo Teodorosu Ruzopulosu, predsedavajućem Parlamentarne skupštine SE, u kome tvrdi da, navodno, Vlada Kosova priprema svoj nacrt statuta ZSO koji će poslati Ustavnom sudu do kraja maja?!

Pismo, međutim, nije imalo nikakvog efekta, naprotiv. Šta više, Kvinta je prilično oštro reagovala i poručila da Priština mora Ustavnom sudu da pošalje Nacrt ZSO kojeg je Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU, predstavio još krajem prošle godine.

Kurti, inače, svo vreme izbegava da napravi bilo kakav korak ka formiranju ZSO iako je to obaveza Prištine još prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine.

Kvinta oštro odgovara Kurtiju

Zato su Francuska, Nemačka i Italija poručile Kurtiju u pismu da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope i dodale da EU nacrt statuta ZSO nije "džentlmenski predlog".

- To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom - navodi se u pismu Italije, Francuske i Nemačke.

Kako su rekli, koraci koje je Kurti predložio "ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju ZSO, i rizikuju "dalje podrivanje dijaloga pod posredstvom Evropske unije"

"Premijeru, da budemo jasni"

Kvinta je poručila i da je "neprimereno" da Kurti izradi novi nacrt statuta ZSO

- Premijeru, da budemo jasni, postoji realan rizik da bez odlučnog napretka vezanog za ZSO prijava Kosova u Savet Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica. Koraci unapred u skladu sa smernicama koje je predložila Kvinta demonstrirali bi vašu posvećenost pravima manjina, čime bi se ojačala pozicija Kosova i ponovo podstakao dijalog koji vodi EU - stoji u pismu Kvinte.

EU: Kurtijev nacrt statuta ZSO nepoznat?!

Da je nacrt statuta ZSO fantomski svedoče i reči Petera Stana, potparola EU koji je izjavio da je sadržaj tog nacrta "nepoznat" i da se o njemu nije razgovaralo sa Beogradom i posrednikom EU.

[Peter Stano kaže da je sadržaj Kurtijevog nacrta statuta ZSO nepoznat Briselu]
Peter Stano kaže da je sadržaj Kurtijevog nacrta statuta ZSO nepoznat Briselu

- Stoga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine - naglasio je Stano i dodao da se radi o pitanju koje treba da bude predstavljeno i razmatrano u okviru razgovora Beograda i Prištine.

Gervala slala pismo na pogrešnu adresu

Kakve je greške u koracima napravila Priština otkrio je i Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 i posebno se osvrnuo na pismo Gervale.

- Najsmešnije od svega je da Gervala piše predsedniku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, gde je priča završena glasanjem 16. aprila. Odluka o prijemu Kosova je politička odluka koju donose zemlje članice, PSSE s tim nema više ništa. Bodo Veber je nedavno dobro objasnio nameru Prištine - naveo je Mijačić na svom X profilu.

I Meljiza Haradinaj Stubla, bivša ministarka spoljnih poslova Kosova, se pridružila kritikama poteza Prištine.

- Kardinalna greška je slanje pisma od strane Kosova u poslednjim trenucima pre glasanja. Najava da Kosovo priprema svoj nacrt statuta ZSO za slanje Ustavnom sudu pokazuje neozbiljnost u određivanju da Kosovo ne može biti defunkcionalizovano sa ZSO. Produbljuje nepoverenje savezničkih država u međunarodnu saradnju sa Kosovom i utire put za još teže uslovljavanje Kosova od strane Srbije - poručila je Haradinaj Stubla.

Vučić: Ko ste vi da dostavljate svoj tekst?

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je pismo Gervale.

- Reč je o još jednom triku koji zajednički provode Aljbin Kurti i njegovi pomagači uključujući i Geralda Knausa i sve druge njihove lobiste. Oni sami kažu da će oni dostaviti svoj tekst do kraja maja. A ko ste vi da dostavljate svoj tekst? U Briselskom sporazumu je sasvim jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno, konceptualno i u načelu, saglasili da to bude tekst koji je predala EU. Kakve veze oni imaju sa tim i šta imaju da dostavljaju bilo šta", poručio je Vučić.

Posle svega, izvesno je da Kosovo neće ući u Savet Evrope do kraja ove godine jer EU već u junu očekuju izbori za evropski parlament. Nakon toga sledi konstituisanje nove administracije što znači da će teško prijem Kosova u Savet Evrope biti tema u Strazburu do sledeće godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading