STIŽE VELIKA INVESTICIJA IZ KINE! Siniša Mali o dolasku Si Đinpinga u Beograd: "SVI HOĆE DA IM ON DOĐE U POSETU, ALI ON JE IZABRAO NAS"!

Autor:

Vesti

07.05.2024

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo osam godina kasnije od RTB Bora koji je bio u stečaju, kao i Železara Smederevo, imamo prvog, drugog i trećeg izvoznika iz Srbije, rekao je Mali.

STIŽE VELIKA INVESTICIJA IZ KINE! Siniša Mali o dolasku Si Đinpinga u Beograd: "SVI HOĆE DA IM ON DOĐE U POSETU, ALI ON JE IZABRAO NAS"!

Foto: Printscreen/RTS1

Ministar finansija Siniša Mali gost je emisije "Oko" na RTS gde govori o poseti kineskog predsednika Si Đinpinga.

Podsećamo, članovi kineske delegacije, ministri i predstavnici institucija doputovali su u Beograd u okviru dvodnevne posete Srbiji koju će danas započeti predsednik Kine Si Đinping. Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali je, zajedno sa ministrom trgovine Tomislavom Momirovićem, sačekao je prve goste iz Kine i pozdravio ih na aerodromu. Inače, kineski predsednik dolazi drugi put u Beograd i to baš na 25-ogodišnjicu bombardovanja kineske ambasade.

Republika

Foto: Printscreen/RTS1

Siniša Mali u emisiji Oko

 

Mali kaže da postoji iskreno prijateljstvo između NRK i Srbije i Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Podsetio je na prvu posetu Si Đinpinga Srbiji, te dodao da smo tada imali mere fiskalne konsolidacije. Tada je Železara Smederevo pravila gubitke, kao i RTB Bor.

- Samo osam godina kasnije od RTB Bora koji je bio u stečaju, kao i Železara Smederevo, imamo prvog, drugog i trećeg izvoznika iz Srbije - rekao je Mali.

Pre 30 ili 40 godine udeo Kine u svetskom BDP je bio 2,7 odsto, a danas je to 18-19 odsto.

- Trend je takav da Kina raste - kazao je Mali i objasnio da je sada izjednačen udeo Kine u svetskom BDP sa EU.

Republika

Foto: Printscreen/RTS1

Siniša Mali

 

Mali ističe da svi hoće da predsednik Kine dođe u njihovu zemlju, ali je on došao u Srbiju, po drugi put. Ističe da u Srbiju dolazi sve veći broj državnika.

- Ako uzmete u obzir da je Kina jedna od dve najmoćnije sile sveta, Si je najveći i najvažniji državnik koji je u Srbiju došao u polednjih nekoliko godina - rekao je Mali.

Srbija je dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu, tvrdi Mali. Bili smo partneri od početka inicijative Pojas i put, podseća.

- Investitori se ovde nalaze kao kod kuće. Potpuno smo otvoreni za kineske investicije - rekao je Mali.

Najavio je veliku investiciju iz Kine.

- To ćemo sutra saznati - dodao je Mali.

Podsetio je na važnost brze pruge Beograd - Budimpešta.

- Mi sad imamo brzu prugu Beograd - Novi Sad, do kraja godine ćemo imatu brzu prugu do Subotice - kazao je Mali i dodao da će se do Budimpešte uskoro stizati za dva ili tri sata bez problema.

Podsetio je da kineske fabrike Ling-long, Meita i druge, zapošljavaju građane Srbije, ali i ispunjavaju sve svoje zakonske obaveze.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading