ISPRAVKA Uoči rezolucije o Srebrenici napisan tekst sa pažljivo odabranim sagovornicima

Autor:

Vesti

12.05.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika je 12. maja objavio tekst pod nazivom "TEŽAK PORAZ ZA PRAVO I PRAVDU! Pravnici o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici i posledicama po Srbiju i svetski poredak", koji je Raskrinkavanje.ba ocenilo kao medijsko negiranje genocida kroz "pažljiv" odabir sagovornika.

ISPRAVKA Uoči rezolucije o Srebrenici napisan tekst sa pažljivo odabranim sagovornicima

Foto: shutterstock, Youtube/ K1, www.ilaw.rs

Celu analizu možete pogledati na linku Raskrinkavanje - Uoči Rezolucije: Medijsko negiranje genocida kroz “pažljiv” odabir sagovornika

Portal Republika preneo je tekst sa portala Novosti u kojem sagovornici pričaju uoči usvajanja rezolucije o Srebrenici. 

Advokat Igor Isailović kaže da je užas svetskih ratova naveo svojevremeno države da preduzmu odlučne korake kako bi se u budućnosti predupredili sukobi koji prete da unište ljudsku civilizaciju.

- Najodlučniji korak tada bio je osnivanje Ujedinjenih nacija sa ciljem da se očuva svetski mir "i potvrdi vera u osnovna prava čoveka, u dostojanstvo i vrednost ljudske ličnosti, u ravnopravnost muškarca i žene, velikih i malih naroda". Da bi se očuvala ravnopravnost i sačuvao mir osnovan je Savet bezbednosti sa izvršnim ovlašćenjima da donosi najbitnije odluke po svetski mir i očuvanje ravnopravnosti.

Profesor Pravnog fakulteta Vladan Petrov, rekao je tom prilikom da rezolucija o Srebrenici, i kada bude usvojena, na način na koji će biti izglasana, svojom sadržinom i pravim smislom neće imati kapacitet da postane akt međunarodnog prava. 

- U svojoj suštini, ona će biti akt kojim se međunarodno pravo, zasnovano na principima i vrednostima iz Povelje UN, samo negira i obesmišljava - rekao je dr Vladan Petrov.

Međutim, Raskrinkavanje smatra da je svrha ovog članka selektivno prikazivanje činjenica kroz pažljivo biranje sagovornika, a sve u pokušaju da se negiranje genocida "potkrepi navodnim ekspertskim izjavama".

U analizi Raskrinkavanja se takođe navodi da je tvrdnja Igora Isailovića da genocid u Srebrenici nije “ničim dokazan” netačna i da se radi o sudski utvrđenoj i dokazanoj činjenici. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading