"Hvala vam što o Srbiji brinete i što Srbiju poštujete"! Vučić se zahvalio EU na podršci!

Autor:

Vesti

09.05.2024

19:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom prijemu povodom proslave Dana Evrope.

"Hvala vam što o Srbiji brinete i što Srbiju poštujete"! Vučić se zahvalio EU na podršci!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Tim povodom, Aleksandar Vučić se obratio javnosti i, između ostalog, poručio sledeće:

- Danas je Dan Evrope i u ime Republike Srbije čestitam svima vama ovaj dan, čestitam i građanima Srbije koji žele da budu njen deo.


- Mnogo toga još treba da uradimo, a Evropskoj uniji sam zahvalan na podršci i na svemu dobrom što ste doneli u našu zemlju i što ćete doneti i u budućnosti.

- Verujem da i mi možemo u nekim stvarima da doprinesemo onome što je dobro za Evropu. Mislimo da pripadamo Evropi i da je Evropa naša kuća i Srbija će biti na evropskom putu, jer je to naša strateška i stalna pozicija.

- Hvala vam što o Srbiji brinete i što Srbiju poštujete. Srećan Dan Evrope svima i želim vam puno uspeha u budućnosti i nama zajedno sa vama - kazao je Vučić.

U Evropi je juče, 8. maja obeležen Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju danas, 9. maja.

Istog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. Ove godine obeležava se 79. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (32)

Loading
Balša

09.05.2024 19:42

Predsednik Vučić je svojom zahvalnošću EU poslao poruku da Srbija ceni podršku i da je odlučna u nastojanju da ispuni kriterijume potrebne za članstvo u EU. To je ohrabrujući signal za sve građane koji teže ka evropskim vrednostima.

Stefan

09.05.2024 19:46

Hvala tebi predsednice zato sto nas povezujes sa svetom i stvaras prijateljske odnose sa nasim komsijama

Olivera

09.05.2024 19:46

Vučićeva zahvalnost prema EU pokazuje njegovu posvećenost jačanju veza sa evropskim partnerima, što će doneti korist Srbiji.

Nevena

09.05.2024 19:47

Predsednik Vučić ističe važnost saradnje sa EU kao ključnog faktora u razvoju Srbije, što je ohrabrujuće za našu zemlju.