"Čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti slušamo bespogovorno..."! Vučić poslao jaku poruku EU na obeležavanju Dana Evrope!

Autor:

Vesti

09.05.2024

19:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema sumnje da treba da sprovodimo reforme, u mnogim oblastima ne zaostajemo za mnogim zemljama EU, ali svakako još mnogo toga treba da uradimo, a bez EU to ne bi moglo, istakao je Vučić.

"Čak i ako nismo dobri koliko biste vi voleli, niti slušamo bespogovorno..."! Vučić poslao jaku poruku EU na obeležavanju Dana Evrope!

Foto: Printscreen/Youtube/Tanjug News Agency official

Predsednik Aleksandar Vučić je na ceromoniji obeležavanja Dana Evrope danas rekao da bez EU neki najvažniji projekti poput brze pruge Beograd-Niš, do školskih i drugih obrazovnih projekata ne bi mogli biti ni pokrenuti.

Vučić je potom svima čestitao Dan Evrope, te rekao da čak i kada Srbija nije dobra koliko bi Evropa želela i ne sluša onoliko bespogovorno, da će gordost i arogancija biti ostavljene po strani, te da će biti razgovora o budućnosti.

- Nema sumnje da treba da sprovodimo reforme, u mnogim oblastima ne zaostajemo za mnogim zemljama EU, ali svakako još mnogo toga treba da uradimo, a bez EU to ne bi moglo... Hvala vam na mnogo čemu dobrom što ste doneli u našu zemlju, a verujem da i mi možemo da doprinesemo nekim dobrim stvarima za Evropu - rekao je Vučić, te dodao da će i Srbija biti deo EU.

Inače, Dan Evrope obeležen je u Botaničkoj bašti Jevremovac.

U Evropi je juče, 8. maja obeležen Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Kapitulacija Nemačke stupila je snagu 8. maja 1945. u 23.01 po srednjeevropskom vremenu što je po moskovskom vremenu već bio 9. maj pa Rusija, ali i druge zemlje među kojima je i Srbija, Dan pobede zvanično obeležavaju danas, 9. maja.

Istog dana, 9. maja, u Evropi se slavi Dan Evrope, u znak sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU. Ove godine obeležava se 79. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 74 godine od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije.

U zemljama EU poseban značaj ima Dan Evrope kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
Jelena

09.05.2024 19:24

Za život u miru i jedinstvu!

Ivana

09.05.2024 19:26

Dan Evrope podseća nas na vrednost mira!

Marija

09.05.2024 19:28

Ovo je prilika da se prisetimo Šumanove vizije o Evropi bez sukoba!

dulence

09.05.2024 19:28

cestitam dan pobede nad faszimom kojeg su rusi sa crvenom armijom pobedili