KINESKI PREDSEDNIK SI ĐINPING STIGAO U DVODNEVNU POSETU BEOGRADU! Srbija i Predsednik Vučić mu priredili fantastičan doček! (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

07.05.2024

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Kine Si Đinping je stigao u Beograd, a svečani doček je organizovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

KINESKI PREDSEDNIK SI ĐINPING STIGAO U DVODNEVNU POSETU BEOGRADU! Srbija i Predsednik Vučić mu priredili fantastičan doček! (FOTO/VIDEO)

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras u Beograd zajedno sa suprugom Peng Lijuan. Na aerodromu ga je dočekao predsednik Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom.

 

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekala je delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije. U čast kineskog predsednika KUD "Kolo" izveo je dve numere, "Igrale se delije" i "Moravac".

 

Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije. Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

 

Republika

Foto: Printscreen/RTS1

Vučić sa suprugom Tamarom

 

Predsednika Kine čuvaće oko 3.400 policajaca. 

Republika

Foto: Printscreen/Tanjug

Avion sa kineskim predsednikom Si Đinpingom

 

Kinezi, koji žive u Srbiji, okupili su se danas na beogradskom aerodromu Nikola Tesla ne bi li dočekali svog predsednika.

Na instagram profilu serbialive_beograd može se videti snimak na kome je velika grupa kineza koja uz zastavice i kapice crvene boje strpljivo stoji i čeka Si Đinpinga da sleti.

 

 

Tokom posete planirano je potpisivanje više od 30 sporazuma.

Si u Srbiju dolazi u okviru petodnevne posete Evropi koju je počeo posetom Francuskoj 5. maja, a posle Beograda očekuje ga poseta Budimpešti.

 

Ceremonija svečanog dočeka kineskog predsednika Si Đinpinga planirana je za sutra ispred Palate Srbija, posle čega će uslediti sastanak predsednika Vučića i Sija.

 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Teona

07.05.2024 21:45

Bravo. Velika cast. Istorijski momenat za Srbiju. Vučić piše istoriju

Daca

07.05.2024 21:45

Predsednik Kine gaji izuzetno poštovanje prema Srbiji što je u mnogome doprinelo jos boljoj saradnji između Srbije i Kine!

Tanja

07.05.2024 21:45

Neka je dobro došao Si Điping u Beogradu.

Lara

07.05.2024 21:45

Dobrodosli u Srbiji, zemlji koja svakom coveka doceķa kao pravog prijatelja