BRNABIĆ: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom

Autor:

Vesti

07.05.2024

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kina je 2023. godine milijardu i 370 miliona investirala u Srbiju, to je skoro jedna trećina od ukupnih stranih investicija koje su u ušle 2023", kazala je Brnabić.

BRNABIĆ: Poseta Si Đinpinga ozbiljan zamajac u daljoj saradnji s Kinom

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je poseta kineskog predsednika Si Đinpinga priznanje za nezavisnu spoljnju politiku Beograda i da će biti "ozbiljan zamajac daljoj saradnji", piše Beta. 

Brnabić je za televiziju Hepi rekla da će poseta kineskog predsednika Srbiji doneti mnogo toga dobrog svakom građaninu "pojedinačno", kao i da je partnerstvo sa Kinom "u obostranom interesu".

"Sve ovakve posete su građene na ravnopravnim osnovama i uvek je interes Srbije i građana na prvom mestu", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da u vreme prethodne vlasti Srbija nije imala "nikakve odnose sa Kinom", dok je danas Kina "najveći pojedinačni strani investitor" u Srbiji.

"Kina je 2023. godine milijardu i 370 miliona investirala u Srbiju, to je skoro jedna trećina od ukupnih stranih investicija koje su u ušle 2023", kazala je Brnabić.

Govoreći o zaduživanju Srbije kreditima iz te zemlje, Brnabić je rekla da "Kina jeste jedan od najvećih, ako ne i najveći zajmodavac, na celom svetu".

"Oni su prilično povoljni i izuzetno su efikasni u obradi tih kredita. Oni (krediti) su za Srbiju izuzetno dobri. Svi krediti koje uzimamo su investicioni krediti", istakla je Brnabić.

Kazala je i da je "nivo zaduživanja manji nego evropski prosek", dok je zahvaljujući kineskoj kompaniji "Ziđin" Srbija danas "drugi najveći evropski proizvođač bakra".

"Uskoro ćemo, zahvaljujući investicijama 'Ziđina' biti najveća sila u proizvodnji bakra. Naš izvoz u Kinu je prešao milijardu dolara godišnje. 2023. godine milijardu i 230 miliona dolara smo izvezli u Kinu", rekla je Brnabić.

Ona je najavila i da se "uskoro otvara" direktna avionska linija Beograd - Šangaj. Kineski predsednik Si Đinping posetiće danas i sutra Srbiju, u koju dolazi nakon posete Francuskoj.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (24)

Loading
Ана

07.05.2024 10:39

Наша сарадња с Кином непрекидно јача.

Filip

07.05.2024 10:40

Kina je značajan oslonac Srbiji u odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na KiM, a privredni aspekt saradnje sa Kinom je od ogromnog značaja za dalji rast i razvoj naše privrede i ekonomije.

Miloš

07.05.2024 10:41

Ekonomski aspekti saradnje između Srbije i Kine su posebno istaknuti tokom ove posete.

Aleksa

07.05.2024 10:41

Veoma znacajna je saradnja sa Kinom, nova radna mesta, nove invensticije.