NADLJUDSKI NAPORI ZA SRBIJU U NJUJORKU! Vučić se sastao i sa Nebenzjom - o ovome se razgovaralo! (FOTO)

Autor:

Vesti

23.04.2024

08:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik objavio detalje razgovora

NADLJUDSKI NAPORI ZA SRBIJU U NJUJORKU! Vučić se sastao i sa Nebenzjom - o ovome se razgovaralo! (FOTO)

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa stalnim predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom.

- Sa predstavnikom Ruske Federacije pri UN Vasilijem Nebenzjom razgovarao sam o aktuelnim izazovima sa kojima se Srbija suočava zbog nametanja rezolucije o Srebrenici u agendu Generalne skupštine UN i zamolio ga da, i ovoga puta, podrži poziciji naše zemlje prilikom odlučivanja u UN.


Ambasadoru Nebenzji sam zahvalio na doslednom stavu Rusije u pogledu poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, pokazanom i tokom današnje sednice SB UN. Još jednom sam ukazao na odlučnost naše zemlje da se svim političkim sredstvima suprotstavi presedanima koji podrazumevaju nepoštovanje međunarodnog javnog prva i postignutih dogovora, kao i samovoljno i selektivno određivanje prava i istine
- napisao je Vučić na Instagramu.

 

 

Ambasador Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je da bi rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", navodeći da Rusija neće podržati tu rezoluciju, kao i mnoge zemlje članice UN.

Nebenzja je istakao i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u ponedeljak bio prisutan na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju UNMIK-a o situaciji na Kosovu i Metohiji. Nebenzja je sinoć, posle sastanka sa Vučićem, rekao da je sa predsednikom Srbije razgovarao o brojnim temama, kao i o sednici SB UN.

- Važno je da je predsednik Vučić lično učestvovao i istakao koliko je to pitanje važno, važno za Srbiju, za Balkan kao i za region - rekao je Nebenzja novinarima. On je, povodom inicijative Nemačke i još nekoliko zemalja da se usvoji rezolucija o Srebrenici, rekao da ta inicijativa nije usmerena na nacionalno pomirenje, već da može da podstakne tenzije na Balkanu i da dovede do posledica koje autori rezolucije možda nisu ni predvideli kada su je predložili.

On je naglasio da Rusija neće podržati tu rezoluciju, kao i mnoge zemlje članice UN.

- Ova rezolucija otvara Pandorinu kutiju. Ako se usvoji ova rezolucija to bi otvorilo put drugim zemljama koje imaju slične probleme da izađu sa svojim problemima. I mogu vam navesti jedan primer. Nemačka, koja stoji iza te rezolucije, iako tehnički nije originalni kosponzor, odgovorna je za najveći i najokrutniji genocid u 20. veku, a tu mislim na Drugi svetski rat - rekao je Nebenzja.

Zbog toga, istakao je on, ne treba da iznenadi ako u jednom trenutku, ukoliko se rezolucija usvoji, neko, a možda i Rusija, izađe sa rezolucijom o genocidu nacističke Nemačke nad narodom Sovjetskog Saveza tokom Drugog svetskog rata.

- Srbija ima slične probleme, jer tu je pitanje genocida u Prvom i Drugom svetskom ratu - rekao je Nebenzja. On je dodao da je usvajanje rezolucije "lukav pokušaj" da se donese krajnje ispolitizovano pitanje, koje neće pomoći pomirenju na Balkanu, posebno u BiH, tim pre što, istakao je, odluka o usvajanju rezolucije nije doneta po ustavu BiH.

- Nijedan entitet u sastavu Federacije nikada nije dao saglasnost za takvu inicijativu' - naglasio je Nebenzja.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (37)

Loading
Nikola

23.04.2024 08:54

Predsednik ulaže zaista velike napore

Mikan

23.04.2024 08:54

Hvala i Rusima i Kinezima na pomoći, ali najveću borbu vodimo mi. Lobiramo, grebemo, nema predaje.

Ognjen

23.04.2024 08:54

Svaka čast predsedniku na svemu što radi za nas

Filip

23.04.2024 08:55

Predsednik zaista ulaže nadljudske napore