SRBI I DALJE PROTESTUJU NA SEVERU KOSMETA: Priština odbija da ispuni zahteve međunarodne zajednice

Autor:

Vesti

10.06.2023

23:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodatne pritiske na Aljbina Kuritja i konačno ispunjavanje svega što je dogovoreno očekuje i Beograd.

SRBI I DALJE PROTESTUJU NA SEVERU KOSMETA: Priština odbija da ispuni zahteve međunarodne zajednice

Foto: Tanjug/DOPSINIK KiM

Ispred zgrada opština u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku Srbi su danas ponovo protestovali. Već 16 dana traže povlačenje albanskih gradonačelnika i kosovske policije i puštanje uhapšenih Srba. Međunarodni izaslanici od Prištine zahtevaju da izvede policiju iz opština, da omogući vanredne izbore i vrati se dijalogu. Iz Prištine nema odgovora.

- Mi smo rešeni za mir i za deeskalaciju ovih sukoba ali kao što vidite škole su nam ograđene žicom, naša deca, naši maturanti su na ulici u ovako vanrednim okolnostima prolsavili svoje veče, svoj maturski dan. Danas je vikend ali u velikom broju građani su se okupili da mirno, demokratski iskažu svoje nezadovoljstvo jednostranim akcijama Prištine - rekao je Dragiša Milović, bivši predsednik Opštine Zvečan, prenosi RTS.

Dodatne pritiske na Aljbina Kuritja i konačno ispunjavanje svega što je dogovoreno očekuje i Beograd.

Republika

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Ivica Dačić

- Očekujemo veliku diplomatsku aktivnost, a pre svega nadam se da će se završiti taj pritisak na Kuritija, odnosno da će se stabilizovati situacija na KiM jer bez toga nema mira i stabilnosti i kad već pričamo o svemu tome meni je žao da u svim ovim političkim dešavanjima i unutar zemlje i pokušaju zloupotrebe ove tragedije u političke svrhe niko se ne bavi pitanjem Kosova - naveo je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

- Obaveza Vlade Kosova je da ispoštuje sporazum onako kako je dogovoreno. Jedino upravljački tim sastavljen od Srba sa KiM može da predlaže nacrt statuta Zajednice srpskih opština - naveo je Dalibor Jevtić, predsednik Opštine Štrpce.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (43)

Loading
Zoro

11.06.2023 08:08

Srbi i dalje nastavljaju mirne proteste.

Oki

11.06.2023 08:14

Hoće li više neko kurtija urazumiti

Zoki

11.06.2023 08:15

SRBI I DALJE PROTESTUJU NA SEVERU KOSMETA

Sale

11.06.2023 08:16

Priština odbija da ispuni zahteve međunarodne zajednice