NASTAVLJAMO BORBU ZA FABRIKE, PUTEVE, ŠKOLE... Autorski tekst ministra Siniše Malog koji morate pročitati: SVE POČINJE OD STABILNE EKONOMIJE I JAKIH FINANSIJA!

Autor:

Vesti

02.01.2023

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo zajedno, od naše Srbije napravićemo još bolje i lepše mesto za život, poručuje ministar

NASTAVLJAMO BORBU ZA FABRIKE, PUTEVE, ŠKOLE... Autorski tekst ministra Siniše Malog koji morate pročitati: SVE POČINJE OD STABILNE EKONOMIJE I JAKIH FINANSIJA!

Foto: ST/D. KADIĆ

Kraj decembra je doba kada podvlačimo crtu i sumiramo godinu iza nas - godinu turbulencija, globalnih previranja, svetske ekonomske krize. S obzirom na sve izazove s kojima smo se, kao uostalom i ceo svet, suočili, treba da budemo zadovoljni 2022.

Za mene, kao ministra finansija, stabilne javne finansije, životni standard građana koji konstantno raste i atraktivan privredni ambijent naša su najznačajnija dostignuća iz prethodnog perioda, a na čijem očuvanju i unapređenju nastavljamo da radimo i u godinama pred nama.

Republika

Foto: pixabay.com

 

Jasno je da sve počinje od stabilne ekonomije i snažnih javnih finansija.

Zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji i teškim reformama koje smo sproveli, uspeli smo da spasemo Srbiju s ivice finansijskog ponora u koji je gledala pre deset godina i da od države na ivici bankrota postanemo zemlja u koju investitori dolaze da ostanu, u kojoj se otvaraju novi proizvodni pogoni, u kojoj primanja građana rastu iz godine u godinu.

CENTAR POLITIKE

Pokazali smo i dokazali da su građani u centru naše politike i da nam je kvalitet njihovog života na vrhu liste prioriteta. Zahvaljujući odgovornoj i domaćinski vođenoj ekonomskoj politici, konstantno povećavamo primanja građana.

Tako će od 1. januara 2023. penzije biti uvećane 12,1 odsto, a kada računamo i povećanje od devet odsto od 1. novembra, dolazimo do toga da će penzije biti uvećane 20,8 odsto kumulativno.

Takođe, plate u javnom sektoru će od 1. januara biti veće 12,5 odsto, a za vojna lica 25 odsto. Od 1. januara će i minimalna zarada biti uvećana 14,3 odsto.

Ono što me posebno raduje jeste da smo u poslednjih deset godina postali atraktivna investiciona destinacija, lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija, a nezaposlenost smo sveli na istorijski minimum od 8,9 odsto, koliko je iznosila u trećem kvartalu ove godine.

Foto: ST/V. LUKIĆ

 

 

U istom periodu, širom Srbije je otvoreno više od 250 fabrika i proizvodnih pogona.

Postali smo zemlja u kojoj se gradi deset auto-puteva i brzih saobraćajnica, nove pruge i mostovi, metro, bolnice, domovi zdravlja, škole, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, a sve to doprinosi poverenju investitora i kvalitetu privrednog ambijenta u našoj zemlji.

NOVI MODEL

Istovremeno nastavljamo da stvaramo još povoljniji privredni ambijent. U prethodnom periodu sproveli smo brojne reforme da bi privredi i privrednicima olakšali poslovanje. Smatram da smo u tome i uspeli i da smo pokazali da smo, kao odgovorna vlast, tu za svoju privredu i građane.

Samo tokom pandemije, pomogli smo privredu i građane sa skoro devet milijardi evra, čime smo značajno doprineli očuvanju nivoa privredne aktivnosti i radnih mesta. Izbegli smo katance na fabrikama i ljude bez posla na ulicama.

Možda i najvažnija reforma koju smo sproveli u prethodnom periodu jeste uvođenje novog modela e-fiskalizacije, koji predstavlja našu ključnu polugu u borbi protiv sive ekonomije, koja je štetna za sve, i za državu i za privredu i za građane.

Novi model fiskalizacije je celoj privredi značajno olakšao i unapredio rad i pomogao u borbi protiv nelojalne konkurencije.

ZATVOREN KRUG

Uvodimo i novi sistem elektronskih faktura, a krug zatvaramo 1. januara 2023, kada će subjekti privatnog sektora, koji su u sistemu PDV, biti u obavezi da izdaju i čuvaju e-fakture u transakcijama s drugim subjektima privatnog sektora.

Republika

Foto: Tanjug/B. STEKIĆ

 

Za privrednike je možda najvažnije da će privredni subjekti koji su u sistemu poreza na dodatu vrednost moći da računaju na znatno brži povrat PDV, ukoliko se ulazna i izlazna faktura poklope u sistemu, a ne kao što je do sada bio rok 45 dana.

Nastavljamo i s politikom smanjenja opterećenja na zarade, čime rasterećujemo poslodavce i dodatno stimulišemo privredu. Tako je od 1. januara 2023. planirano povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 19.300 na 21.712 dinara, uz istovremeno smanjenje stope doprinosa PIO na teret poslodavca za jedan procentni poen.

Podsećam da je do pre pet godina, odnosno 2017, opterećenje na zarade bilo 64 odsto, postepeno smo ga smanjivali i sada dolazimo do 60 procenata.

VAŽNA PORUKA

Poštovani građani Srbije, iza nas su tri teške godine, koje su obeležile pandemija koronavirusa i kriza prouzrokovana dešavanjima u Ukrajini.

Ali, uprkos svim izazovima, uspeli smo da ostanemo ekonomski jaki i stabilni i nastavimo s reformama. I u godinama pred nama, koje takođe neće biti lake, nastavićemo da se borimo za svakog od vas, za vaš bolji i kvalitetniji život, uz dalje poboljšanje privrednog ambijenta i stvaranje još boljih uslova poslovanja.

Nastavićemo da se borimo za svaku fabriku, za svako novo radno mesto, za nove kilometre puteva i pruga, za nove bolnice, škole, vrtiće, parkove jer samo tako, zajedno, od naše Srbije pravimo još bolje i lepše mesto za život.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading