USKORO MOŽETE OSTATI BEZ PENZIJE AKO NE DOSTAVITE OVU POTVRDU! Rok ističe, požurite!

Autor:

Vesti

17.09.2024

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oglasio se PIO fond!

USKORO MOŽETE OSTATI BEZ PENZIJE AKO NE DOSTAVITE OVU POTVRDU! Rok ističe, požurite!

Foto: Shutterstock

Svake godine, početkom školske godine, Fond PIO podseća srednjoškolce i studente koji su korisnici porodične penzije da su u obavezi da dostave potvrde o školovanju. Krajnji rok za dostavu potvrda je 20. septembar, a neblagovremeno dostavljanje može rezultirati privremenom obustavom isplate prinadležnosti.

  • Pravo na porodičnu penziju


Učenici srednjih škola imaju pravo na porodičnu penziju do završetka školovanja, a najkasnije do 20. godine života. Zanimljivo je da ovo pravo mogu koristiti i kasnije, ukoliko upišu i pohađaju visokoškolske ustanove, ali najkasnije do 26. godine života.
  • Priznavanje školovanja


Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između privatnih i državnih srednjih škola. Ovo znači da je priznavanje školovanja u potpunosti nepristrasno i nezavisno od specifičnosti škole ili vrste obrazovnog programa.
  • Obaveza prema inostranim nosiocima socijalnog osiguranja


Ukoliko deca, osim porodične penzije ostvarene po domaćim propisima, koriste i porodičnu penziju inostranih nosioca socijalnog osiguranja, takođe treba da dostave potvrde o školovanju, ukoliko je to predviđeno propisima druge države. Ove potvrde moraju sadržati određene podatke o učeniku i njihovom statusu u školskoj godini, kao i jedinstveni matični broj roditelja po kome se koristi pravo na porodičnu penziju.

  • Načini dostavljanja potvrda


Potvrde se mogu predati lično na šalteru filijale koja isplaćuje porodičnu penziju ili poslati poštom, na adresu filijale, kao preporučena pošiljka. Ovo omogućava različite načine dostavljanja, prilagođene potrebama korisnika porodične penzije.

Ovaj proces je važan kako bi se osiguralo da korisnici porodične penzije ostvaruju svoja prava u skladu sa propisima, te da se obezbedi transparentnost i pravičnost u sistemu penzijskog i invalidskog osiguranja. U tom smislu, redovno dostavljanje potvrda o školovanju predstavlja ključni korak ka očuvanju beneficija koje su korisnicima na raspolaganju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading