OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! U menjačnici će vas zateći promene u odnosu na juče, informišite se na vreme!

Autor:

Vesti

29.08.2024

08:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na godišnjem nivou, dinar je jači za 0,2 odsto

OVO JE DANAŠNJI KURS EVRA! U menjačnici će vas zateći promene u odnosu na juče, informišite se na vreme!

Foto: shutterstock

Narodna banka Srbije objavila je da je zvanični srednji kurs dinara za evro danas 117,0433, što predstavlja minimalnu promenu u odnosu na prethodni dan.

U poređenju sa kursom pre mesec dana, dinar je zadržao istu vrednost u odnosu na evro. Na godišnjem nivou, dinar je jači za 0,2 odsto u odnosu na evro, dok je od početka godine jači za 0,1 odsto.


Sa druge strane, zvanični kurs dinara prema dolaru danas je nešto slabiji u odnosu na sredu, iznoseći 105,0941 dinara za dolar, što predstavlja pad od 0,2 odsto. Međutim, u dužem vremenskom periodu, dinar je zabeležio rast u odnosu na dolar. Naime, kurs dinara prema dolaru jači je za 2,6 odsto nego pre mesec dana, dok je na godišnjem nivou jači za 3,0 odsto. Od početka godine, dinar je jači za 0,7 odsto u odnosu na američku valutu.

Ovakav odnos dinara prema evru i dolaru ukazuje na stabilnost kursa u kratkoročnom periodu, dok se istovremeno beleži blagi rast vrednosti dinara u dužem vremenskom periodu.

Narodna banka Srbije utvrđuje zvanični srednji kurs dinara prema stranim valutama na dnevnom nivou, uzimajući u obzir devizno tržište. Ova praksa omogućava stabilnost kursa i predvidljivost poslovanja kako domaćih privrednika, tako i građana koji se bave deviznim poslovima.

Kretanje kursa dinara ima značajan uticaj na domaću ekonomiju. Stabilan kurs pruža sigurnost u poslovanju, olakšava planiranje investicija i poslovnih aktivnosti, te doprinosi očuvanju makroekonomske stabilnosti zemlje. S druge strane, jačanje dinara može uticati na smanjenje izvoza, dok istovremeno može doprineti smanjenju spoljnjeg duga zemlje.

Današnje minimalne promene u kursu dinara prema evru i blagi pad u odnosu na dolar odražavaju stabilnost dinara na kratkoročnom nivou, dok istovremeno beležimo rast vrednosti dinara na duži rok. Ovakvo kretanje kursa dinara ima značajan uticaj na domaću ekonomiju, te predstavlja jedan od ključnih faktora u planiranju poslovnih aktivnosti i investicija.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading