PROMENJEN KURS EVRA! Objavljene nove vrednosti stranih valuta!

Autor:

Biznis

16.08.2024

06:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Narodna banka Srbije objavila najnovije promene i srednjih vrednosti stranih valuta.

PROMENJEN KURS EVRA! Objavljene nove vrednosti stranih valuta!

Foto: pixabay.com

Zvanični srednji kurs dinara za evro danas iznosi 117,0387 dinara, što je minimalna promena u odnosu na četvrtak, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar će u odnosu na evro biti isti kao pre mesec dana, na godišnjem nivou biće jači za 0,1 odsto, a od početka godine takođe jači za 0,1 odsto.

NBS najavila ograničenje za banke

Narodna banka Srbije najavila je ograničenje za banke, odnosno kamate na kredite i dozvoljeni minus, koji je u našoj zemlji prilično skup. Dobre vesti za korisnike stambenih kredita kojima su rate ograničene do kraja 2024. godine

Iz Narodne banke Srbije (NBS) objasnili su šta tačno to podrazumeva. Naime, kako ističu, izmenama je predviđeno ograničenje kamatnih stopa na kredite, kartice i dozvoljeno prekoračenje.

Predviđa se smanjenje dokumentacije i kvalitetnije predstavljanje usluga korisnicima, a mere će obradovati korisnike stambenih kredita, kojima su kamate ograničene do kraja 2024.

"Predlog novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga donosi dosta novina od kojih treba izdvojiti nekoliko. Predugovorno obaveštavanje, oglašavanje i uopšte informisanje podiže se na još viši nivo, na način da se sa što manje dokumentacije, uz izbegavanje birokratskog jezika, na jasan i razumljiv način objasni korisniku da zaduživanje košta, da sa sobom nosi rizike, odnosno ekonomske posledice, kao i da mu se kroz određene savete date u dobroj veri pomogne da pronađe uslugu koja će najbolje da zadovolji njegove potrebe", rekli su iz NBS.

S tim u vezi, po prvi put se na finansijskom tržištu regulišu savetodavne usluge koje banka može da pruža svom klijentu, ali i usluga savetovanja o dugu koje treba da budu od koristi korisnicima sa problemom u otplati.

Zakon ide u korak sa digitalizacijom koja je sveprisutna, na način što jasno propisuje da se ugovor o finansijskim uslugama može zaključiti u pisanoj formi i elektronskoj formi, a da se pored svojeručnog potpisa, odnosno kvalifikovanog elektronskog potpisa može koristiti i dvofaktorska autentifikacija do određene vrednosti ugovora.

Osim toga, ugovor se svojeručno ne mora potpisati samo na papiru, već se to može učiniti i na tabletu ili nekom drugom sličnom uređaju, kao trajnom nosaču podataka.

Indikativni kurs dinara prema dolaru u četvrtak je slabiji za 0,4 odsto i iznosi 106,6995 dinara za dolar.

Kurs dinara prema dolaru jači je za 0,7 odsto nego pre mesec dana, na godišnjem nivou za 0,6 odsto, a od početka godine oslabio je 0,8 odsto

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading