Nije postao kralj Srbije jer je bio LUD i ubijao je ljude: Milan Bogojević otkrio MRAČNE TAJNE Karađorđevića

Autor: You Tube/RepublikaTV/Intervju/Dejan Katalina

Vesti

21.10.2024

17:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Princ Đorđe bio je neuračunljiv i imao je psihijatrisjku dijagnozu

Nije postao kralj Srbije jer je bio LUD i ubijao je ljude: Milan Bogojević otkrio MRAČNE TAJNE Karađorđevića

Foto: Privatni arhiv

Publicista Milan Bogojević gostovao je u emisiji Intervju kod Dejana Kataline i u zanimljivom razgovoru otkrio neke manje poznate detalje u vezi sa srpskom istorijom iz perioda pre Prvog svetskog rata.

Vrlo interesatna je sudbina princa Đorđa Karađorđevića, najstarijijeg sina kralja Petra Prvog i Zorke, ćerke crnogorskog kralja Nikole Prvog, koji je bio nesuđeni kralj Srbije pre nego što je abdicirao i na tron je došao njegov mlađi brat Aleksandar. Princ Đorđe bio je neuračunljiv i imao je psihijatrisjku dijagnozu.

- Imamo momente koji se najviše zameraju kralju Aleksandru. Da li je on bio lud ili nije. Ako je bio na pregledima 1910. godine. Pa dve godine kasnije... To je sve vreme kralja Petra. Onda za vreme Kralja Aleksandra 1920. i 1922. I svaki put mu je potvrđena F dijagnoza. Da je lud. Konkretno - šizofrenija. To je potpisao Andra Nikolić. Ko može da kaže nešto loše o tom čoveku? To je čovek čiji je sin bio jedan od 1300 kaplara. Koji nije sklonio svog sina, za razliku od Nikole Pašića. To je, u tom trenutku, načelnik psihijatrijske bolnice. Kralj Petar je poslao svoje ljude u Švajcarsku da nađu sanatorijum za princa Đorđa. Ali počinje Prvi balkanski rat i on menja odluku i šalje ga u Rim kod njegove tetke, italijanske kraljice. Međutim, čim je krenula mobilizacija, on se vratio u Srbiju - ispričao je Bogojević.

On je objasnio da je princ Đorđe napravio niz neviđenih diplomatskih skandala, među kojima je čak i pokušaj fizičkog obračunavanja sa austrougarskim ambasadorom.

- On je 1909. godine abdicirao sa mesta prestolonasleđa. Tada je izgubio komandu u vojsci koja mu je sledovala, a to je komandant Prve armije. Bio je zagovornik rata s Austrougarskom. On je želeo da se ide u rat ako dođe do aneksije Bosne i Hercegovine. Taj rat je sve, samo nije trebao Srbiji. Držao je zapaljive govore protiv Austrougarske, palio javno zastavu njihovu... Onda je jurio ruskog ambasadora i govorio mu kako je ruski car lažov, jer nije održao obećanje da će Rusija podržati Srbiju u sukobu sa Austrougarskom. To je bio veliki diplomatski skandal koji sve šokirao. Ni to mu nije bilo dovoljno, nego je jurio i austrougarskog ambasadora i rekao mu: "Rusi samo lažu, a vi lažete i kradete". I hteo je fizički da se obračuna sa njim. Govorimo o momku od dvadeset i tri godine, koji se tako ponaša. To jeste simpatično kada to radi Voja Tankosić. Pa mu se dodaje da je šamarao Čerčila, što nije istina, ali lepo zvuči. Kad kaže da skoče svi sa mosta u Savu usred zime... To je patriotski i donekle priliči oficirima. Ali ne priliči vladaru - smatra Bogojević.

Princ Đorđe, kako je Bogojević ispričao, ubio je sopstvenog slugu na brutalan način.

- Takođe, uradio je i vrlo nečasnu stvar - ubio je svog posilnog. On u memoarima kaže da su mu ruke bile sputane šinjelom, pa ga je šutnuo u stomak. Što je laž. Taj sluga piše pismo svojoj ženi pred smrt i kaže da ga je tukao rukama i nogama, udarao po glavi i po stomaku. Šutnuo ga je među prepone nogom. To je toliko nečasno za bilo koga, a kamoli za jednog princa. On je njega umlatio od batina. Čovek jeste imao  komplikacije sa kilom i umro je. Princ Đorđe nikad nije odgovarao zbog toga.

Šta je još Bogojević otkrio o životu princa Đorđa Karađorđevića možete pogledati u videu na početku teksta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading