OVO SIGURNI NISTE ZNALI! Ršumova pesmica "Miš je dobio grip" pisana je čak 3 GODINE - pesnik otkrio i kako je "skupljao" reči za nju! (VIDEO)

Autor:

Vesti

14.10.2024

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve je počelo na jednom sindikalnom sastanku!

OVO SIGURNI NISTE ZNALI! Ršumova pesmica "Miš je dobio grip" pisana je čak 3 GODINE - pesnik otkrio i kako je "skupljao" reči za nju! (VIDEO)

Foto: Tanjug/T. VALIČ

Jedna od najpopularnijih pesmica za decu "Miš je dobio grip" našeg proslavljenog pesnika Ljubivoja Ršumovića pisana je pune tri godine, otkrio je on u jednom intervjuu.

Kako je sam rekao, on je zapisivao reči u svoj notes, a onda o istim razmišljao i sklapao u celinu.

- Prvo je napisana na jednom sindikalnom sastanku u jednoj televiziji. Ja sam sedeo u poslednjem redu i kolega Sliba Novaković svaki čas traži reč, i počinje "sa moje tačke gledišta, trebalo bi to ti to". Pa ja zapišem: sa moje tačke gledišta, nije ti ništa - ispričao je popularni Ršum za RTS.

Kako je sam rekao, stihovi su potom čamili u blokčiću i narendih 6 meseci. 

- Sa moje tačke gledišta, ko bi to mogao da kaže? Pa onda smišljam: može vuk jagnjetu,ovci, može mačka mišu... Onda sam smislio da budu mačka i miš, pa hajde onda zašto to mačka kaže mišu? Pa sam onda smislio doktora još posle dve godine... Pa sam tek treće godine završio pesmu - navodi naš proslavljeni pesnik.

 

@rts_planeta Pesma “Miš je dobio grip” pisana je tri godine?😨🐭🪤 Insert je iz emisije “Književni dijalog: Ljubivoje Ršumović” 🎬 Celu emisiju gledajte samo na RTS Planeti📺 🎯 Link je u opisu videa #rtsplaneta #rts #rtsplanetaširomsveta #tv #balkan #misjedobiogrip #song #ljubivojersumovic #writer #writing #trendingvideo #viraltiktok ♬ original sound - RTS Planeta

 

Ljubivoje Ršumović je jedan od najistaknutijih srpskih pesnika, pisaca i stvaralaca za decu. Rođen je 3. jula 1939. godine u selu Ljubiš na Zlatiboru. Njegov rad je ostavio dubok trag u srpskoj književnosti, posebno u oblasti dečje književnosti, gde je svojim pesmama, pričama i televizijskim emisijama postao omiljeni autor među najmlađima.

Nakon završene osnovne škole, Ršumović je studirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je diplomirao jugoslovensku i svetsku književnost. Već kao mlad počeo je da piše za decu, a njegova prva zbirka pesama za decu objavljena je 1965. godine. Ršumovićeva poezija karakteristična je po vedrom i duhovitom tonu, često sa igrom reči i fantastičnim motivima, zbog čega su njegove pesme lako prihvaćene među decom.

Osim književnog rada, Ršumović je bio i autor brojnih televizijskih emisija za decu, uključujući kultnu emisiju "Fazoni i fore", koja je imala veliki uticaj na generacije mladih gledalaca. Njegove pesme, kao što su "Deca su ukras sveta" i "Miš je dobio grip", postale su evergrin dečje književnosti u Srbiji.

Za svoj rad, Ljubivoje Ršumović je dobio mnoge nagrade, među kojima su nagrada Zmajevih dečjih igara, nagrada "Neven", kao i mnoge druge značajne nagrade za dečju literaturu. Njegovo stvaralaštvo i dalje inspiriše nove generacije pisaca i čitalaca.

Osim stvaralaštva za decu, Ljubivoje Ršumović je bio aktivan i u književnim organizacijama, te se dugo godina bavio i kulturnim radom, promovišući književnost i čitanje među mladima.

Njegovo nasleđe u srpskoj kulturi ostaje neizbrisivo, a mnoge njegove pesme i danas se koriste u vrtićima i školama kao primeri bogatog i maštovitog jezika.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading