RASTE BROJ ZARAŽENIH OD OPASNE BOLESTI U SRBIJI! Hitno se oglasio "Batut", teške komplikacije dovode i do upale mozga

Autor:

Vesti

10.10.2024

12:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaraženi slučajevi su prijavljeni u različitim delovima zemlje.

RASTE BROJ ZARAŽENIH OD OPASNE BOLESTI U SRBIJI! Hitno se oglasio "Batut", teške komplikacije dovode i do upale mozga

Foto: Shutterstock

U Srbiji je od potvrde prvog slučaja groznice Zapadnog Nila u ovoj sezoni zaraženo 62 osobe, od kojih su 42 muškarca i 20 žena.

Ovi podaci dolaze iz najnovijeg izveštaja Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", koji obuhvata period do 7. oktobra. U poređenju sa prethodnim izveštajem, zabeležen je porast od četiri nova slučaja, što ukazuje na ozbiljnost situacije.

Geografska distribucija zaraženih

Zaraženi slučajevi su prijavljeni u različitim delovima zemlje. Beograd prednjači sa 21 slučajem, dok su u Južnobačkom okrugu zabeležena devet slučajeva. Ostali regioni sa zaraženima uključuju Južnobanatski (6), Podunavski (5), Srednjobanatski (3), Šumadijski (3), Sremski (3), Mačvanski (4), Zapadnobački (2), Braničevski (2), Severnobački (1), Raški (1), Severnobanatski (1) i Kosovski (1) okrug.

Prvi slučaj groznice Zapadnog Nila u ovoj sezoni zabeležen je 23. jula, kada je identifikovan muškarac star 80 godina iz Beograda. Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca, a glavni prenosilac virusa je vrsta komarca Kuleks pipiens, koja je prisutna i u Srbiji. Sezona transmisije obično traje od juna do novembra.

Simptomi i ozbiljnost bolesti

Simptomi groznice Zapadnog Nila često se poistovećuju sa prehladom i gripom. Mnogi zaraženi ne pokazuju nikakve simptome, dok oko 20% zaraženih doživljava blagu kliničku sliku koja uključuje groznicu, glavobolju, mučninu i povraćanje. Ovi simptomi obično prolaze u roku od nekoliko dana, ali su zabeleženi i slučajevi kada je oboljenje trajalo više nedelja.

Međutim, kod jednog od 150 inficiranih može doći do razvoja teže kliničke slike, poznate kao neuroinvazivni oblik bolesti. Ovi teži simptomi uključuju ukočenost vrata, dezorijentaciju, tremor, konvulzije i moguće trajne neurološke posledice, uključujući upalu mozga.

Preporučene mere zaštite

Kako bi se smanjio rizik od zaražavanja, stručnjaci preporučuju nekoliko mera:

  • Upotreba repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom.
  • Nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, kako bi se smanjila privlačnost komaraca.
  • Izbegavanje boravka na otvorenom u periodima najintenzivnije aktivnosti komaraca, naročito u sumraku i u zoru.
  • Korišćenje zaštitnih mreža protiv komaraca na prozorima i vratima.
  • Smanjenje broja komaraca u zatvorenom prostoru i boravak u klimatizovanim prostorima, gde je broj insekata značajno smanjen.
  • Redovno isušivanje izvora stajaće vode, kao što su posude za hranu i vodu za kućne ljubimce, kante i burad.
  • U slučaju putovanja u inostranstvo, posebno u tropske i subtropske regione, važno je pridržavati se svih navedenih mera prevencije. U slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji mogu ukazivati na neuroinvazivni oblik bolesti, odmah se treba obratiti lekaru.

Zdravstvene vlasti nastavljaju da prate situaciju i apeluju na građane da budu oprezni, kako bi se sprečilo dalje širenje groznice Zapadnog Nila.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading