OPASAN VIRUS SE ŠIRI SRBIJOM! Hitno se oglasila epidemiološkinja - oboljevaju uglavnom muškarci, OVE delove grada izbegavajte!

Autor:

Vesti

12.09.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Obratite pažnju i na karakteristične simptome!

OPASAN VIRUS SE ŠIRI SRBIJOM! Hitno se oglasila epidemiološkinja - oboljevaju uglavnom muškarci, OVE delove grada izbegavajte!

Foto: Shutterstock

Do 8. septembra u Srbiji je zabeleženo oko 40 slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila, s tim da je najviše obolelih u Beogradu, kao i u srednjem i južnom Banatu. Zaraženi su uglavnom muškarci, a prosečna starost obolelih je oko 60 godina.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", do tog datuma registrovano je ukupno 36 obolelih, što je osam slučajeva više nego prethodne nedelje. Od tog broja, 24 su muškarci, dok je 12 žena, a prosečna starost je 59 godina.

Foto: Google Maps, Shutterstock

Virus zapadnog Nila

Virus Zapadnog Nila prenosi se ubodom zaraženog komarca, a Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, govorila je za "Blic TV" o merama zaštite i simptomima koje treba prepoznati.

- U Beogradu je od početka ove sezone, a to je od 1. juna do 15. novembra, kada se očekuje obolevanje od Groznice Zapadnog Nila, na teritoriji Beograda imamo osam potvrđenih slučajeva obolelih. Ova brojka nije zaista alarmantna, s obzirom na to da je u prethodnim godinama registrovano na teritoriji Beograda 23 slučaja obolevanja, a 2022. je bila epidemijska godina sa 111 obolelih - kaže za "Blic TV" Maris.

Foto: Alamy / Alamy / Profimedia

Komarac

Simptomi

Prema njenim rečima, veliki broj inficiranih ne oseti simptome, ali potrebno je biti na oprezu.

Naglasila bih da se kod oko 80 odsto inficiranih ne javlja nikakva klinička slika. Znači, virus je prisutan, ali nemaju nikakve simptome. U onih 20 odsto javlja blaža klinička slika. To su uglavnom simptomi slični gripu, povišena temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja. Može da se javi i prolazna ospa i uvećane limfne žlezde. U malom procentu, manje od 1 odsto, tačnije 1 na 150 inficiranih, može doći do teže kliničke slike u smislu zapaljenja mozga ili zapaljenja moždanih ovojnica i ovakva stanja zahtevaju hospitalizaciju - ocenila je ona.

Ozbiljni slučajevi leče se u bolnici

Kada je u pitanju lečenje, epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje objasnila je kako ono izgleda.

Foto: Shutterstock

Lečenje u bolnici

- Najveći procenat nema simptome, oko 20 odsto ljudi ima blažu kliničku sliku, i ne zahteva nikakvo značajnije lečenje. Ako imate povišenu temperaturu, uzimaju se lekovi za snižavanje temperature, a ovi ozbiljniji slučajevi se leče u bolnicama. To već iziskuje malo potpornu terapiju, nekad i uključivanje respiratora, tako da kliničari odlučuju o lečenju - dodaje je Maris.

Ističe da nema mesta panici, i da ne treba odmah ići kod lekara.

Kao što sam rekla, simptomi su blagi i oni traju nekoliko dana bez ikakve terapije. U slučaju da temperatura traje duže od 2-3 dana, treba se obavezno javiti lekaru - kaže ona.

Ova mesta izbegavajte!

Maris je posavetovala građane da izbegavaju prostore gde se očekuje veći broj komaraca, ali i kako se oblačiti da bi se odbili komarci.

To su površine pored stajaćih voda, jezera, reka, šuma. Treba izbegavati boravak na otvorenom prostoru tada kada je najveća aktivnost komaraca, koji su prenosioci ove bolesti. To je ujutru, u zoru i sumrak. Kada izlazimo napolje trebalo bi opet da vodimo računa, da otkrivene delove tela, da mažemo repelentima, sredstvima koje odbijaju ubode komaraca. Da nosimo odeću svetlije boje, jer poznato je da komarci lakše i više vole odeću tamnih boja. Da oblačimo široke nogavice, duge nogavice, duge rukavi, to je neka preporuka - savetuje ona.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading