BORISE, OBIĐI NAS! CIKLON HARA EVROPOM I BLIŽI SE SRBIJI!

Autor:

Vesti

14.09.2024

19:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procenjuje se da će kod nas stići oslabljen, za razliku od zemalja gde već odnosi žrtve

BORISE, OBIĐI NAS! CIKLON HARA EVROPOM I BLIŽI SE SRBIJI!

Foto: Schutterstock

Ciklon Boris hara Evropom i pravi velike probleme, a meteorolog-amater Ivan Ristić je objavio upozorenje da on danas dolazi u Srbiju. On je juče objavio upozorenje na Fejsbuk profilu u kom je najavio dolazak nepogode.

- Upozorenje! Sutra ciklon Boris dolazi kod nas, Vojvodina će biti u njegovom oku, to jest centru. Biće vetrovito i kišovito. Udare vetra je teško proceniti sada trenutno jer su u oku ciklona nešto slabiji nego na periferiji - napisao je Ristić.

On je dodao da ćemo sledeće nedelje biti pod uticajem, kako je naveo, bumerang ciklona:

- Visinski ciklon će od ponedeljka početi retrogradno da se kreće prema zapadu. Dakle, vratiće se tamo odakle je došao kao bumerang. Biće još dosta oblaka povremeno i kiše, naročito na jugu, a temperatura će od utorka biti u porastu i kretaće se oko 20 stepeni. Ako bude više sunca, približiće se i 25 stepeni najverovatnije tek za sledeći vikend, kada će ipak biti malo stabilnije.

Foto: Shutterstock, YouTube/Printscreen

Ivan Ristić

Sudeći po njegovim rečima, Boris će ipak poštedeti Srbiju, za razliku od Rumunije, gde su već četiri osobe poginule u poplavama posle jakih kiša koje su zahvatile centralnu i istočnu Evropu.

- Desetine ljudi je izbavljeno iz domova u 19 oblasti u zemlji - saopštile su rumunske spasilačke službe.

Najviša uzbuna od poplava juče je proglašena i na 38 lokacija širom Češke. U glavnom gradu Pragu podignute su barijere, a nasipi su zatvoreni, kao i zoološki vrt.
Ciklon Boris doneo je od četvrtka jak vetar i obilne kiše delovima Poljske, Austrije, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

Loša situacija u Poljskoj

Evakuacije su takođe počele u Poljskoj pošto reke rastu do opasnog nivoa. Ministar unutrašnjih poslova Tomaš Šemonjak rekao je da su stanovnici malih gradova u blizini granice s Češkom Morov i Gluholazi suočeni s opasnom situacijom.

- Situacija je veoma loša. Stanje reke i prognoze su i dalje loše. Imamo tešku situaciju na četiri reke, preti nam potencijalna evakuacija i šteta u nekoliko gradova - rekao je Šemonjak.

Austrija u sneg iz vrućine

Austrija je zabeležila najtopliji avgust od kada se meri, prema podacima saveznog instituta Geosfera Austrija, a sada je najavljeno od 10 do 20 centimetara snega u mnogim regionima.

U planinama Gornje i Donje Austrije i u severnoj Gornjoj Štajerskoj snežni pokrivač biće i veći, prognoziraju meteorolozi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading