OTAC PEĐA ČESTITKOM ZBUNIO MNOGE: "DANAS JE NOVA GODINA!" Srbi je nisu slavili u januaru, evo kako je proslaviti po crkvenom učenju (VIDEO)

Autor:

Vesti

14.09.2024

17:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

E sada vi ćete da se pitate: "Kakva Nova godina, kakve ona ima veze sada, i otkud danas, naveo je otac Peđša, a onda objasnio detalje

OTAC PEĐA ČESTITKOM ZBUNIO MNOGE: "DANAS JE NOVA GODINA!" Srbi je nisu slavili u januaru, evo kako je proslaviti po crkvenom učenju (VIDEO)

Foto: printskrin

Čestitka koja je zbunila mnoge ljude na Instagramu, a otac je u nekoliko rečenica objasnio suštinu.

 

 

Otac Predrag Popović ogalasio se na Instagramu danas i čestitao svim pratiocima Novu godinu. Odmah su usledila pitanja u komentarima jer je mnoge zbunio svojom čestitkom, a sveštenik je jasno objasnio o čemu se radi. 

"Pomaže Bog dobri moji, evo koristim ovu priliku da vam čestitam Novu godinu. Srećna vam Nova godina. E sada vi ćete da se pitate: "Kakva Nova godina, kakve ona ima veze sada, i otkud danas?" Pa danas je 1. septembar po starom kalendaru kada se praznuje crkvena Nova godina. Još iz Vizantije, znači vreme se računalo od 1. septembra. Počinjemo znači sa krajem leta, zakačimo malo leta, to je jedan život ljudski, ide jesen, zima i dolazimo na proleće koje je vaskrsenje, novi život - rekao je Peđa i dodao:

"Prvi septembar je dakle, srpska, pravoslavna, crkvena Nova godina. Nemanjići nisu slavili novu godinu 1. januara, ni 14. januara, nego su slavili 1. septembra. Ako ste se nekada zapitali zašto deca polaze u školu 1. septembra, e sada znate. Sva deca kreću 1. septembra u školu. Nemoj da posle neko kaže da škola nema veze sa verom. Tako da eto, to sada znate i ostaje pitanje: "Gde ćemo na doček?" Kako se dočekuje Srpska Nova godina - pa u crkvi kako drugačije. Neka nam gospod Bog pomogne da ovaj novi duhovni krug, a to je ove slave koje dolaze kao uvod, pa rođenje Hrista, pa svi praznici koji dolaze, neka budu svima blagosloveni, da postimo i uzdižemo se, da se volimo, da se držimo, da napradujemo u ljubavi.  Bože zdravlja da se vidimo na liturgiji i srećna Nova godina"

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading