SRBIJA DOBIJA SVETSKU TURISTIČKU ATRAKCIJU!

Autor:

Vesti

12.09.2024

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo turizma i omladine u saradnji sa lokalnim organima I drugim ministarstvima planira dalje korake koji će obezbediti potpuno upravljanje ovom destinacijom i učiniti je još privlačnijom za posetioce

SRBIJA DOBIJA SVETSKU TURISTIČKU ATRAKCIJU!

Foto: Alen Grbović

Ministar turizma i omladine Husein Memić, zajedno sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem, obišao je radove na izgradnji staklenog vidikovca Skywalk na Kablaru, koji predstavlja ključni deo turističkog razvoja ovog kraja. Vrednost projekta iznosi 143 miliona dinara, od čega je Ministarstvo turizma i omladine izdvojilo 80 miliona dinara, dok je preostala sredstva obezbedilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

„Vidikovac Skywalk biće značajan turistički adut Srbije, a sa infrastrukturnim radovima na putu od Ovčar Banje do vrha Kablara, koji država finansira sa 350 miliona dinara, očekujemo da region Ovčarsko-kablarske klisure postane jedno od najatraktivnijih turističkih odredišta u Srbiji," izjavio je ministar Memić.

Tokom posete, ministar Memić je obišao i seosko turističko domaćinstvo Rajka i Žane Čvrkić, kao i etno kuću Ivana Čvrkića u selu Rošci, koji predstavljaju primere uspešnih ruralnih turističkih inicijativa. „Ovo su mladi ljudi koji su odlučili da ostanu na selu, i njihova posvećenost nam pokazuje kako život na selu može biti i profitabilan i ispunjen," istakao je Memić, dodajući da će seoska domaćinstva u ovom regionu imati višestruke koristi od otvaranja vidikovca.

Ministarstvo turizma i omladine u saradnji sa lokalnim organima I drugim ministarstvima planira dalje korake koji će obezbediti potpuno upravljanje ovom destinacijom i učiniti je još privlačnijom za posetioce. Naredni koraci upravljača je da se destinacija uredi po najvišim svetskim i ekološkim standardima. Pored infrastrukturnih radova koji su pri kraju, u planu je i kreiranje edukativnog sadržaja u vizitor centru, kako bi turisti, ali i mladi naraštaji, mogli da uče o prirodnom i geološkom nasleđu Ovčarsko kablarske klisure kroz multimedijalne prikaze i dokumentarne filmove. 

„Očekujemo da će vidikovac Skywalk postati magnet za turiste iz zemlje i inostranstva, dok dodatni sadržaji, poput vizitor centra i panoramskih teleskopa, doprinose atraktivnosti cele destinacije. Naša vizija je da Ovčarsko-kablarska klisura postane najposećenija destinacija u Srbiji," rekao je Memić.

Projekat Kablar Skywalk se realizuje u okviru programa Integralnog razvoja Srbije, kao jednog od ključnih delova plana Srbija 2027, koji trasira put novom pristupu napretka svakog mesta, opštine i regiona u Srbiji, kroz podsticanje uređenja spektra projekata iz turističkog, ekološkog, kulturnog i socijalnog razvoja jednog kraja. Slični projekti I inicijative su započete širom južne I zapadne Srbije, poput Caričinog grada, tvrđave Maglič, Đavolje varoši, Ovčar banje, Sijarinske banje, itd.

Srbija, zemlja sa bogatim prirodnim i kulturno-istorijskim nasleđem, kroz revitalizaciju i uređenje i najudaljenijih krajeva Srbije, će do otvaranja svetske izložbe EKSPO2027 u Beogradu, posetiocima iz celog sveta ponuditi obnovljene lokalitete i neistraženu lepotu koju cela Srbija ima da ponudi svetu. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading