ZA GODINU DANA PRVA GENERACIJA NOVIH REGRUTA: Evo da li će moći da služe u svom gradu ili ne i hoće li biti plaćeni!

Autor:

Vesti

09.09.2024

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojni rok bi bio obavezan za sve punoletne muškarce do 30 godina starosti, mada postoji opcija da ta granica ipak bude spuštena do 27.

ZA GODINU DANA PRVA GENERACIJA NOVIH REGRUTA: Evo da li će moći da služe u svom gradu ili ne i hoće li biti plaćeni!

Foto: ST Nemanja Pančić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obelodanio je prilikom posete Podrinju, gde mu je sedište bila upravo vojna kasarna u Loznici, da će se za 20 dadna doneti odluka o obaveznom služenju vojnog roka te da bi on, po svemu sudeći, mogao trajati 75 dana za muškarce - 60 dana obuke i 15 dana vežbe,a bio bi dobrovoljan i za žene. Prve generacije novih regruta u kasarnama bi mogle da budu za godinu dana, IT stručnjaci bi mogli da završe u Vojnotehničkom institutu.

Republika

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 

 

Prema ranijem predlogu vojni rok bi bio obavezan za sve punoletne muškarce do 30 godina starosti, mada postoji opcija da ta granica ipak bude spuštena do 27.

Ovde postoji i jedno “potpitanje”: Da li će regruti moći da biraju kada će odslužiti vojni rok, posebno oni koji upišu fakultet? Ranije je postojala varijanta da se ide odmah posle srednje škole, ali i da se zbog studija odloži do završetka fakulteta.

Dakle, neko bi išao sa 18, a neko sa 26-27 godina, zavisno od krajnjeg roka koji bi mogao da bude postavljen.

Služenje vojske u svom gradu ili ne

Za sada postoje samo najave da će kasarne biti prilagođene za dolazak novih regruta, ali se još ne zna da li je reč o svim vojnim objektima u Srbiji, ili samo pojedinim. Samim tim postavlja se pitanje da li će budući vojnici služiti vojni rok u svom gradu, ako postoje uslovi, negde u najbližoj okolini, ili će kao u vreme stare Jugoslavije biti razbacani po celoj državi.

Služenje u svom gradu bi verovatno smanjilo troškove prevoza regruta, a za same vojnike bi ova opcija predstavljala, izvesno je, najbezbolnije rešenje.

Slobodni vikendi za vojnike ili ne

Kada je tadašnji ministar vojske, a današnji premijer Srbije Miloš Vučević pričao o povratku vojnog roka ranije ove godine, spominjao je i dilemu oko dozvoljenih odsustva, s tim što je tada u opticaju bio vojni rok od četiri meseca, skoro duplo duži od najnovije verzije.

Naime, jedna od opcija bila je da regruti preko nedelje budu u kasarnama na obuci, a da onda dobiju slobodne vikende koje bi provodili u svojim domovima (ili svaki drugi). Druga varijanta je da, na primer, dobiju jedan ili dva slobodna vikenda, pošto je teško verovati da će se pri vojnom roku od 75 dana ići na dozvoljavanje odsustva od sedam ili deset dana, kao što je ranije bio slučaj.

Foto: Ministarstvo odbrane Srbije

 

 

Da li će i koliko biti plaćeni

Čini se da nema dileme da će svi koji budu pozvani na služenje vojnog roka pored prevoza, smeštaja i hrane, dobiti i odgovarajuću vojničku platu, samo je pitanje koliko će ona iznositi.To je indirektno najavio i sam predsednik Aleksandar Vučić.

- Odrediće se ne beznačajna novčana naknada za vreme koje provedu u kasarnama Vojske Srbije - istakao je Vučić.

Koliko će to biti teško je reći u ovom trenutku, a jedini parametar može da bude podatak da vojnici koji trenutno služe u Vojsci Srbije kao dobrovoljci dobijaju, prema dostupnim informacijama, mesečnu nadoknadu od 46.000 dinara.

Republika

Foto: mod.gov.rs

 

 

Da li će biti civilnog služenja

Po svemu sudeći hoće, ali je pitanje samo kako će to izgledati i koliko će trajati.

- Kod onih koji ne žele oružje, da se ne bismo igrali prigovora savesti i drugog, posebno za ove koji su stručni za IT sektor, pokušaćemo da obezbedimo prisustvo od Vojnotehničkog instituta i Tehnološko-operativnog centra do drugih naših naučnih centara - rekao je Vučić.

Podsetimo, shodno Ustavu, regruti imaju pravo na prigovor savesti i služenje bez oružja, mada je u prošlosti oko ovoga bilo mnogo zloupotreba.

Pitanje je i da li bi oni koji se odluče za ovu opciju takođe imali vojni rok od 75 dana ili duže, pošto je svojevremeno premijer Vučević istakao da se “zalaže da svi koji budu služili bez oružja imaju duplo duži vojni rok”.

Naravno, na kraju će biti interesantno videti i kakve bi kazne pretile onima koji se ogluše o odlasku u vojsku.

(Blic)

 

BONUS VIDEO 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading