OBJAVLJENA MAPA! Evo tačne putanje meteora koji je sinoć ŠOKIRAO SRBIJU (FOTO/VIDEO)

Autor:

Vesti

26.08.2024

16:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Išao je od severozapada prema jugoistoku

OBJAVLJENA MAPA! Evo tačne putanje meteora koji je sinoć ŠOKIRAO SRBIJU (FOTO/VIDEO)

Foto: Google maps

Sinoć je nebo iznad Srbije obasjao fascinantan prizor - meteor većih razmera preleteo je atmosferu izazivajući neverovatnu svetlosnu pojavu. Ljudi širom zemlje su zabeležili ovaj užareni objekat  i ostali u neverici pred ovim prirodnim fenomenom.

Bolid ili svemirski otpad?

Prema informacijama objavljenim na Instagram stranici astrovuk_eureka, meteor je u potpunosti sagoreo u atmosferi nakon što je ušao pod oštrim uglom, ostavljajući za sobom sjajan trag.

 

 

- Iznad Srbije upravo je proleteo bolid. U pitanju je meteor većih razmera i izrazito većeg sjaja (kao vatrena kugla). Kretao se veoma sporo jer je u atmosferu ušao pod oštrim uglom. U potpunosti je sagoreo u atmosferi! Njegovu pojavu ponekad može pratiti i pucketanje usled sagorevanja! Pogledajte snimak! Snimljen je iz sela Majdevo, nedaleko od Kruševca - napisali su na svojoj Instagram stranici.

Inače, Međunarodna astronomska unija definiše bolid kao "meteor sjajniji od bilo koje planete“. Prevedeno na jezik magnituda ova definicija znači da je bolid onaj meteor koji je sjajniji od -4 magnitude. Međunarodna meteorska organizacija daje precizniju definiciju po kojoj je „bolid meteor koji bi u zenitu bio sjaniji od -3 magnitude“, čime daje korekciju za smanjenje sjajnosti do koga dolazi u blizini horizonta (meteor koji na 5° iznad horizonta ima sjajnost -1 bi u zenitu bio -6 magnitude).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Međutim, Astronomsko društvo "Ruđer Bošković" iznelo je drugačije mišljenje, sugerirajući novinarima Telegrafa da bi se zapravo moglo raditi o ostacima pada nekog satelita, s obzirom na to da je pojava trajala znatno duže od uobičajenog trajanja meteora.

- Kako je jučerašnja pojava trajala znatno duže, moguće da su u u pitanju ostaci pada nekog satelita. Oni su se kretali znatno manjom brzinom, zbog čega je ova pojava duže potrajala, dok su ostaci sagorevali kroz atmosferu - rekli su za Telegraf iz "Ruđer Boškovića".

Putanja

Međunarodno udruženje za meteore objavilo je mapu kretanja meteora, koja pokazuje putanju od severozapada prema jugoistoku, preko teritorije Srbije ka Bugarskoj.

Republika

Foto: Google maps

Kretanje meteorita

 

Ova mapa pruža uvid u putanju ovog nebeskog tela koje je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading