METEORIT BOLID SINOĆ PRELETEO NAD SRBIJOM! Ipak, ovo nije PRVI viđen kod nas - tada su mislili da je pucnjava ili ERUPCIJA VULKANA! (VIDEO)

Autor:

Vesti

26.08.2024

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nesvakidašnji prizor na nebu iznad naše zemlje!

METEORIT BOLID SINOĆ PRELETEO NAD SRBIJOM! Ipak, ovo nije PRVI viđen kod nas - tada su mislili da je pucnjava ili ERUPCIJA VULKANA! (VIDEO)

Foto: Printscreen/X/Volcaholic

U nedelju uveče, oko 21 sat, na nebu iznad Srbije primećene su neobične užarene lopte, što je izazvalo veliko interesovanje na društvenim mrežama, gde su ubrzo osvanuli brojni snimci i fotografije ovog fenomena.

Astronomsko društvo "Eureka" je brzo reagovalo, objasnivši da se radi o meteoru poznatom kao bolid, koji je bezopasan i sagoreo je u atmosferi. Iako su prizori delovali neverovatno, mnogi građani su bili uznemireni i zapitali su se da li je ovo prvi meteorit zabeležen u Srbiji.

 

 

Odgovor je da nije. Prvi zvanični meteorit koji je pronađen na teritoriji Srbije je Sokobanjski meteorit. On je na našu teritoriju pao 13. oktobra 1877. godine za vreme vladavine kneza Milana Obrenovića, prenosi Mondo.

Tada su mnogi mislili da se dogodila pucnjava. Drugi su govorili da je erupcija vulkana, treći da napadaju Turci. Josif Pančić je opisao pad Sokobanjskog meteorita u Glasniku Srpskog učenog društva gde je naveo da je meteorit pao oko 14 časova 13. oktobra 1877. godine i da je pao kod Aleksinačke Banje koja je 1859. godine promenila naziv u Soko Banju koja i danas ima takav naziv.

Prema opisu Pančića, pad meteorita pratile su tri jake eksplozije. Nakon toga pojavio se gust oblak dima i uz tutnjavu čulo se zviždanje meteorskog kamenja kroz vazduh.

"Padala je kamena kiša, užarena kugla videla se na daljini od 60 kilometara", citirao je Pančić očevice.

Raspadnuti komadi pali su na prostor između sela Šarbanovac na severu banjske kotline, Sokobanje na jugu i planine Device, na istoku, a njegovi primerci sakupljani su na području koje je bilo dugačko 16 i široko četiri kilometra. Najveći kamen, težak 38 kilograma, pao je severno od Sokobanje na njivu Đoke Živkovića. Meteorit koji se čuva u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu težak je nešto više od 16 kilograma, dok se ostali primerci nalaze u muzejima širom sveta.

Šta su meteoriti?

Meteoriti predstavljaju kosmičko kamenje koje "preživi" prolazak kroz zemljinu atmosferu i padne na površinu Zemlje. Godišnje padne na Zemlju oko 20.000 tona meteorskog materijala, uglavnom u vidu prašine koja se i ne vidi golim okom. Mnogi meteoriti su slični kamenju na Zemlji po sastavu i izgledu.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading