"KOLEGINICE SU DALE POGREŠNE PODATKE, I TO DESET PUTA VEĆE": Jedan od najvećih stručnjaka u par minuta razbucao laži o litijumu! (VIDEO)

Autor:

Vesti

25.08.2024

11:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kaže kako su izazvale pravu dramu u "radu" koji je objavio "Nejčr".

"KOLEGINICE SU DALE POGREŠNE PODATKE, I TO DESET PUTA VEĆE": Jedan od najvećih stručnjaka u par minuta razbucao laži o litijumu! (VIDEO)

Foto: youtube.com/Projekat „Jadar“

Jedan od najvećih stručnjaka i profesor Mašinskog fakulteta Aleksandar Jovović raskrinkao je jednu po jednu laž naučnica Dragane Đorđević i Sanje Sakan iznete u "radu" koji je objavio "Nejčr".

- Vidi se da su koleginice dale potpuno pogrešne podatke, i to deset puta veće i od toga napravile potpunu dramu! - započeo je Jovović.

Ostatak profesorove analize i demantovanja laži "stručnjaka" pogledajte u videu ispod:

Podsećamo, generalni sekretar Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije Predrag Mijatović izjavio je danas da je dekanka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Biljana Abolmasov u pravu kada kaže da eksploatacija litijuma u Jadru može da bude potpuno bezbedna za okolinu ukoliko se ispoštuju sve zakonske procedure koje je Srbija donela i donesu svi neophodni tehnički dokumenti koji prate otvaranje rudnika.

Mijatović je za TV Prva rekao da moraju da se ispoštuju svi tehnički i ekološki uslovi prilikom svih iskopavanja, napominjući da iskopavanja olova i cinka nisu ništa manje rizična, a da u Srbiji postoje četiri takva rudnika i da nema problema u vezi sa životnom sredinom.

On je dodao da je Rio Tinto ozbiljna velika kompanija koja planira da uloži oko dve milijarde u iskopavanje litijuma u Jadru i da sigurno ne želi uništenje tog područja.

Republika

Foto: Rio Tinto

 

Prema njegovim rečima, Rio Tinto je napravio u Jadru nekoliko stotina bušotina sa kojih je uzeto nekoliko hiljada uzoraka rude i  urađen je veliki broj analiza radi donošenja određenih zaključaka.

On je istakao da će tehnologija estrakcije u Jadru biti potuno nova jer je u pitanju jadarit, napominjući da je Rio Tinto dobio sertifikat za eksploataciju u Australiji.

Povodom spekulacija da će biti povećan broj oboljevanja od raka, dece sa dve glave, četiri noge zbog rudarenja litijuma, Mijatović je istakao da to nisu utemeljena tvrđenja, već apokaliptična.

Prema njegovim rečima, takve tvrdnje nisu u vezi sa strukom, već se izmišljaju stvari. 
On je naveo da se posle NATO bombardovanja povećao broj obolelih od raka.

Mijatović je istakao da je u radu pod nazivom Potencijalni uticaj rudnika na Zapadnu Srbiju pogrešno zaključeno da bi eksploatacija litijuma u Jadru bila pogubna i da je netačno da bi 20 kilometara kvadratnih bilo zagađeno. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (23)

Loading
Kejlus

25.08.2024 11:42

Te koleginice su upravo svoju profesiju okaljale i kompromitovale su svoju karijeru. Naučni krugovi ne trpe ovakvo nameštanje podataka u svrhu politikantstva.

Strahinja

25.08.2024 11:42

Litijum je naša šansa.

Elementarna nepogoda

25.08.2024 11:45

Predsednik Srbije nikada ne bi ugrozio zdravlje svojih gradjana.

Nešo N

25.08.2024 11:46

Nisu oni slučajno poslali pogrešne podatke oni su to namerno uradili. Međutim stručnjaci su to na najbolji način objasnili.