CRNO NA BELO: RASKRINKANO DELOVANJE OPOZICIONARA I TAJKUNA! PET NAJVEĆIH LAŽI O LITIJUMU

Autor: B. B. - E. S. T.

Vesti

05.08.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Projekat "Jadar" pokušavaju da stopiraju oni koji su godinama učinili sve da ga omoguće

CRNO NA BELO: RASKRINKANO DELOVANJE OPOZICIONARA I TAJKUNA! PET NAJVEĆIH LAŽI O LITIJUMU

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ/Vladimir Pori/Strahinja Acimovic,/Jadranka Ilic ATAImages

U Srbiji pokušavaju na sve načine da stopiraju projekat "Jadar" upravo oni koji su pre dve decenije učinili sve da omoguće iskopavanje litijuma. I samo zato što više oni nisu na vlasti, organizuju političke proteste na kojima se ne ustručavaju da šire paniku lažima i sumanutim teorijama zavere o navodnim opasnostima po životnu sredinu, poput one o rađanju nekakvih beba mutanata.

U seriji neistina koje sipaju svaki dan i preko tajkunskih glasila izdvaja se pet najupečatljivijih (pogledajte okvir).

Predsednik SDP Rasim Ljajić izjavio je da je litijum postao dominantno politička tema, mada bi imajući u vidu važnost tog pitanja s ekonomskog i ekološkog aspekta, najmanje trebalo da bude pitanje za politiku:

- I o njoj najmanje bi trebalo da govore svi ostali, osim stručnjaka. Da li je moguće da može da se pomisli da bi neko ušao u priču s litijumom s ciljem da truje ljude i čini nešto što je protiv svih mogućih, pre svega, moralnih principa?! Ja o litijumu nemam pojma, kao i 99 odsto ljudi, a mi sad svi raspravljamo o tome. Poluznanje je daleko gore od neznanja.
Ljajić je istakao i da o ovoj temi ni političari nemaju šta da pričaju, osim što donose konačnu odluku:

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

- Struka mora da kaže šta su ekonomski benefiti, ali i ukaže na potencijalne ekološke i druge opasnosti. Ako je ovo drugo veće od ovog prvog, nema od tog posla ništa.

1. Organizatori (ni)su opozicionari

Protesti protiv projekta "Jadar" organizovani su širom Srbije, gde su se pojavljivali i govorili raznovrsni opozicionari, lažni ekolozi, politički aktivisti. Uprkos tome, kao zmija noge kriju do su upravo opozicionari organizatori. Zašto? Jer žele da pošalju lažnu sliku da su to navodno narodni protesti. Nije prvi put. Ista formula viđena je i lane kad su tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar", Duboni i Malom Orašju beskrupulozno koristili u političke svrhe. Isto tako sad blefiraju da protestuju zbog litijuma, a zapravo protiv interesa sopstvene zemlje i građana koje zloupotrebljavaju za napade na državu i predsednika Aleksandra Vučića.

2. Evo ko je doveo "Rio Tinto"

* firma "Rio Sava eksplorejšen", ćerka firma "Rio Tinta", osnovana 16. maja 2001.
* prva dozvola toj firmi izdata 8. juna 2004. 
* 17. januara 2005. odobravaju se ta istraživanja na dodatnim poljima
* 26. septembra 2005. dozvoljava se izvođenje geoloških istraživanja na teritoriji Loznice
* 15. januara 2007. odobreno je devet novih istražnih polja
* 4. januara 2008. još devet istražnih polja
* 28. avgusta 2008. odobrava se nastavak izvođenja radova
* 15. septembra 2009. odobrava se još osam novih istražnih polja
* 14. aprila 2011. još sedam novih istražnih polja
* 18. januara 2012. tadašnja Vlada donela i Strategiju za upravljanje mineralnim resursima Srbije do 2030, u kojoj se govori o značaju litijuma za srpsko rudarstvo

3. Novi zakon o rudarstvu

Još 2006. bivša vlast donela je novi zakon o rudarstvu. Do tada je važio zakon usvojen 1995, kojim je bilo propisano da se, nakon završetka istraživanja, davanje mineralnih sirovina na korišćenje vrši javnim nadmetanjem. To se izmenama zakona ukida, nema više javnog nadmetanja niti prikupljanja ponuda, već se uvodi pravilo da onaj ko ima istražnu dozvolu jedini može da dobije pravo na eksploataciju. A istražnu dozvolu ima "Rio Tinto", pa je jasno ko je toj kompaniji praktično garantovao eksploataciju.

4. Omašili u tonama sumporne kiseline

Doskora su glasila Dragana Šolaka objavljivali pohvalne navode o litijumu. Ali, onda su napravila zaokret i to od kada je država u cilju razvoja uzela u razmatranje projekat "Jadar". Tako su objavili list Nova tekst "'Rio Tinto' bi trošio dnevno hiljadu tona sumporne kiseline", a portal Nova S "'Rio Tinto' trošiće dnevno 1.000 tona kiseline čija minimalna količina može biti fatalna: Stravična upozorenja profesorke hemije o materijama koje će uništiti "Jadar". Navode u oba teksta iznela je sagovornica prof. dr Zorica Petrović sa Instituta za hemiju Prirodno-matematičkog fakulteta u penziji. Ispostavilo se da su, po ko zna koji put, i ovo potpuno netačni i proizvoljni navodi.

5. EU (ne)će da rudari

Još jedna u nizu neistina koja se plasira je da EU ne rudari litijum, iako ga najviše koristi, zbog zaštite životne sredine, već ga uvozi, najviše iz Kine. Notorna laž. U Evropi je trenutno u različitim fazama više od 15 projekata za eksploataciju litijuma - Španiji, Portugalu, Finskoj, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Irskoj.... Tako je i francuska vlada protekle sedmice proglasila projektom od velikog nacionalnog značaja planirani rudnik litijuma u regionu Alije u središnjoj Francuskoj, koji je poveren kompaniji "Imeris".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Stanimirka

05.08.2024 20:12

U Srbiji pokušavaju na sve načine da stopiraju projekat "Jadar" upravo oni koji su pre dve decenije učinili sve da omoguće iskopavanje litijuma.