DECA SU SADA DOBRO, HOTEL SE ZATVARA: Evo čime se otrovalo 50 mališana na pripremama u Krupnju!

Autor:

Vesti

22.08.2024

14:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzbuna je krenula kada je trener u subotu ujutro javio roditeljima da su im deca smeštena u bolnicu u Loznici, jer im se posle večere slošilo.

DECA SU SADA DOBRO, HOTEL SE ZATVARA: Evo čime  se otrovalo 50 mališana na pripremama u Krupnju!

Foto: Shutterstock

Oko 50 dece koja su bila na sportskim pripremama i smeštena u hotel "Grand" u Krupnju, a koja su se u subotu ujutro žalila na stomačne tegobe su dobro, a hotel će biti privremeno zatvoren, jer je koristio neispravnu vodu iz sopstvenog bunara.

Naime, prava uzbuna krenula je kada je trener u subotu ujutro obavestio roditelje da se deca smeštena u bolnicu u Loznici, jer im se posle večere slošilo, povraćala su u mlazovima, imala dijareju, bol u glavi i mučninu.  kako su ranije roditelji potvrdili za "Blic", svi su povraćali, imali dijareju, malaksalost i povišenu temperaturu. Roditelji tvrde da su prizori bili užasni, kao i da su deca povraćala "na sve strane".

"Deca su padala kao pokošena!. Krenuli su bolovi u stomaku, a onda teška mučnina. Sin od devet godina je 15 puta povraćao. Trener je njega i još nekoliko dece, kojima je bilo baš loše i koji su imali najteže simptome, odveo u dom zdravlja u Krupnju. Starijem sinu u tom trenutku nije bilo toliko loše, ali je krenuo sa bratom. U međuvremenu se i njemu pogoršalo stanje. Izgledali su tako malaksalo i iscrpljeno da su u DZ Krupanj njih i još trojicu hitno transportovali za Loznicu, dok su drugoj deci dali infuziju" - ispričala je majka dečaka škole fudbala "Spartanac".

Deca su do večeri zadržana u bolnici,primila su nekoliko infuzija, ali po povratku u Beograd potražili pomoć u "Tiršovoj".

U početku većina roditelja sumnjala je da je reč o trovanju hranom, jer su deca jela neki paprikaš.  

I epidemiološkinja Dragana Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje Šapca nije odmah bio poznat uzrok  ovih tegoba..

- Još uvek ne znamo šta je uzrok, tako da nećemo da pravimo paniku. Uzeli smo uzorke i za dva dana možemo dati informaciju, ali meni kao epidemilogu to ne liči na trovanje hranom - kazala je dr Radojičič .

Ali Zavod za javno zdravlje Šabac utvrdio je neispravnost vode iz sopstvenog bunara u Hotelu „Grand“ u Krupnju, gde je oko pedesetoro dece imalo zdravstvene tegobe. Analizom je potvrđena kontaminacija različitim vrstama mikroorganizama i odstupanja od pravilnikom definisanih vrednosti. 

Međutim, pojedini roditelji kažu za Blic da su o tome bili obavešteni i pre nego što su poslali decu na put, te da im je rečeno da će deci biti obezbeđena flaširana voda, jer ona sa česme nije za piće. Uprkos neispravnoj vodi, deca su otišla na pripreme, a roditelji veruju da mališani nisu pili vodu sa česme. Činjenica je i da analize stolice kod dece pokazale su da ne postoji prisustvo virusa i bakterija.

"Rezultati stolice su gotovi i negativni su na viruse i bakterije, ne znam kako je to moguće. Tražila sam da mi pošalju rezultate na mejl ali moraju da vide sa pravnom službom. Trener nas je pre polaska obavestio da voda nije dobra i rekao da će deca kupovati vodu za piće i naglasio je deci da se ta voda ne pije", pojašnjava jedna od majki .

Trener jednog dela mališana Saša Komarov za "Blic" navodi da je bilo poznato da voda iz hotela nije za piće pre nego što su deca krenula na put. Roditelji su obavešteni, a hotel im je obezbedio balone sa vodom. Komarov navodi da je i on deci obezbedio po nekoliko rezervnih flaširanih voda, kako bi je uvek imali u sobama. Dodaje i da je svaka soba imala kupatilo sa česmama, te ne može sa sigurnošću da tvrdi da možda neko dete nije došlo u kontakt sa vodom sa česme.

Trenutno, deca koja su imala stomačne tegobe na sportskim pripremama u Krupnju osećaju se bolje, ispričali su roditelji, mada se, kako dodaju, neka i dalje osećaju malaksalo.

Kako za medije tvrde dve majke čija deca su bila u Krupnju na pripremama, sva deca su puštena kući iz bolnice, a direktor Zavoda za javno zdravlje Šabac, doktor Branko Vujković,  da su sve zdravstvene ustanove sa područja Mačvanskog okruga profesionalno odradile svoj posao, te da je u ovom trenutku najvažnije da su sva deca dobro.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading