VOLEO JE MIRU I MOĆ! SA "NIKO NE SME DA VAS BIJE" UŠAO U ISTORIJU: Na današnji dan rođen Slobodan Milošević!

Autor:

Vesti

20.08.2024

08:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su tajne njegovog munjevitog uspona, ali i razlozi velikog pada.

VOLEO JE MIRU I MOĆ! SA "NIKO NE SME DA VAS BIJE" UŠAO U ISTORIJU: Na današnji dan rođen Slobodan Milošević!

Foto: Profimedia Frederic Hugon Afp Profimedia

Slobodan Milošević: Rani život i politički počeci

Slobodan Milošević, rođen je 20. avgusta 1941. godine u Požarevcu, gde je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Tokom školskih dana, već je odavao utisak ozbiljnosti, što su prepoznali i cenili njegovi nastavnici. Nakon završene gimnazije, upisao se na Pravni fakultet u Beogradu, gde je postao aktivan u političkom radu, što je kasnije obeležilo njegovu karijeru.

Miloševićeva politička karijera

Milošević se politički afirmisao tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kada je postao član Saveza komunista Jugoslavije. Postepeno je napredovao unutar partije, obavljajući različite funkcije u Beogradu, da bi konačno postao predsednik Srbije 1989. godine. Njegovo preuzimanje vlasti, prema nezvaničnim biografijama, vezuje se za čuvenu Osmu sednicu Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je eliminisao uticaj svojih političkih protivnika.

Titula koju mu je dodelio Zapad - "Balkanski kasapin"

Miloševićeva politika bila je obeležena brojnim kontroverzama, a posebno je bila kritikovana njegova uloga u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Optužbe za ratne zločine i zločinačko udruživanje pratile su ga tokom i nakon vladavine, a konačno je uhapšen u Beogradu 2001. godine i izručen Haškom tribunalu 2001. godine.

Veliki pad

Milošević je bio predmet suđenja pred Haškim tribunalom za ratne zločine, ali je njegova smrt u pritvoru 11. marta 2006. godine prekinula proces protiv njega. Nekoliko dana nakon smrti, sahranjen je ispod lipe u dvorištu porodične kuće u Požarevcu.

Dobar političar, tajanstveni književnik i loš vojnik

Iako je poznat po svojoj političkoj karijeri, malo je poznato da je Milošević bio autor knjige "Godine raspleta", što je zapravo zbirka njegovih govora, prevedena na nekoliko stranih jezika. Takođe, manje poznata činjenica je da je bio rezervni kapetan JNA, iako je iz predvojničke obuke imao najlošiju ocenu zbog loše fizičke spreme.

Nasleđe...?

Nakon njegove smrti, supruga Mirjana Marković je napustila Srbiju i preselila se kod sina u Moskvu, dok je njegova ćerka Marija napustila Beograd i otišla u Crnu Goru, gde i danas živi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading