MILAN DOBIO NOVO SRCE! Transplantacija posle pune tri decenije!

Autor: B. K. - E. S. T.

Vesti

17.08.2024

19:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahvaljujući porodici donora, spasen sam ja i još petoro ljudi, kada stignem kući, prvo ću zagrliti decu, kaže Kričak

MILAN DOBIO NOVO SRCE! Transplantacija posle pune tri decenije!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Pacijent Milan Kričak (34), kome je transplantirano srce na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje (IKVB), juče je otpušten kući, uz aplauz svih zaposlenih, direktora Instituta Milovana Bojića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Posle gotovo tri decenije u IKVB je urađena transplantacija srca zahvaljujući humanosti porodice donora, a osim Milanovog, spaseno je još pet života.

TIM LEKARA

U pratnji porodice, pacijent je napustio bolnicu i zahvalio je timu lekara, ministru zdravlja, a pre svega porodici donora. Naveo je da mu je dijagnoza postavljena pre 20 godina, a da je poslednjih godinu i po proveo čekajući novo srce.

- Zahvaljujući porodici donora, spasen je moj i život još petoro ljudi. Kada stignem kući, prvo ću zagrliti decu - istakao je Kričak.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Milan Kričak

Uputio je apel svima koji se nađu u situaciji da odluče o doniranju organa, da kažu da i time produže i do osam života.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar zahvalio je timu lekara na urađenoj transplantaciji i apelovao na sve da se podigne svest o značaju doniranja organa.

Dr Borović: Moramo da podignemo svest ljudi

Načelnik Centra za srčanu slabost IKVB kardiohirurg dr Saša Borović pojasnio je da su svi uslovi za obavljanje transplantacija na Dedinju ispunjeni, ali da je prvi i najvažniji preduslov to jedno da, odnosno doniranje organa.

- Moramo da podignemo svest građanstva svi zajedno, da ljudi shvate da je transplantacija bogougodan i human čin - naglasio je dr Borović.

Doktorke Dragana Unić i Dragana Košević, takođe deo transplantacionog tima, poručile su da su ponosne jer su deo tima koji je posle tri decenije izveo transplantaciju i funkcionisao kao jedno.

Direktor IKVB Dedinje Milovan Bojić rekao je da je, zajedno s celim timom lekara, izuzetno srećan.

- Počeli smo s transplantacionim programom 1995. i uradilii smo 26 ili 27 transplantacija. Gotovo tri decenije u našoj zgradi nije bilo transplantacionog programa, ali, srećom, on nije nestao iz srpske medicine jer je transplantacioni centar Kliničkog centra Srbije radio taj posao - naglasio je Bojić.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Milovan Bojić

Poručio je da je ponosan jer je Dedinje ponovo deo tog programa.

- Posle duge pauze, ova ustanova je logistički, sinhronizovano, organizovano i fenomenalno iznela tu transplantaciju, a da nam sada jave da treba nova transplantacija mi bismo spremni ušli odmah - rekao je Bojić.

VELIKA NADA

Dodaje da je u prethodne tri decenije tim stručnjaka s Dedinja radio s klinikom iz Budimpešte na obučavanju kadra.

- Srećni smo da danas vraćamo čoveka od 34 godine njegovoj porodici, društvu, državi. Veliko hvala ide ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru na svemu što radi za zdravstvo, a posebno jer je dolaskom u novi mandat, ovaj program pokrenuo iz mrtvih. To je velika nada za sve pacijente koji čekaju organ, samo kod nas u Dedinju ih je 50. Hvala porodicama donora, koje u najtežem trenutku shvataju da organi njihovih najvoljenijih nekome predstavljaju jedini lek - naveo je Bojić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading