SRBIJO, HAJDE DA POLOŽIMO I OVAJ ISPIT! DECA SVRATIŠTA ČEKAJU NA NAS! Potrebni im rančevi, pernice, sveske...

Autor:

Vesti

14.08.2024

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bliži se 1. septembar, pomozimo ugroženim mališanima da krenu u školu kao svi drugi

SRBIJO, HAJDE DA POLOŽIMO I OVAJ ISPIT! DECA SVRATIŠTA ČEKAJU NA NAS! Potrebni im rančevi, pernice, sveske...

Foto: ST/Vladimir Lukić

Još dve nedelje je ostalo do polaska u školu i dok svaka kuća koja ima školarce polako počinje sa pripremama, postoje i ona deca kojima je potrebna naša pomoć da bi i oni 1. septembra otišli u školu sa svim onim što im treba. Mališanima Centra za integraciju mladih, poznatijeg kao Svratište, potrebni su rančevi, njih tačno 427, pernice, velike sveske...

Dragana Vučković, koordinatorka Svratišta, za Srpski telegraf kaže da i kod njih uveliko traju pripreme za početak školske godine, a imajući u vidu da rade sa 427 školske dece, to je broj rančeva i pernica koji im je potreban.

VELIKA MOLBA

- Zato i molimo za podršku i pomoć. I velike sveske, ako možemo tako da kažemo, to su glavne tri stvari koje su nam nephodne. A dolazi i sve drugo u obzir kada je reč o školskom priboru i materijalu: blokovi, male sveske, bojice, rezači, gumice, flomasteri, grafitne olovke, tempere, četkice, notne sveske za muzičko... - nabraja naša sagovornica.

Na pitanje da li građani mogu da donesu očuvane polovne rančeve svoje dece ili to treba da budu novi, Vučkovićeva odgovara:

- Mi se zaista trudimo da za taj prvi školski dan i prvi period nekako nabavimo deci i nove rančeve. Naravno da su dobrodošli ljudi koji donose polovne stvari, to će nam biti potrebno svakako kasnije, ali se trudimo da naši klinci tog 1. septembra krenu u školu sa novim rancem. To je veliki dan za svu decu, pa se trudimo da i našim klincima bude tako.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Vučković kaže da uveliko traju pripreme za početak školske godine,

Pored školskog pribora, mališanima je uvek potrebna i garderoba, ono što je sezonski (trenerke, za devojčice i dečake, sve veličine, od pet godina do tinejdžerskog doba, obuća - patike i donji veš, naravno, nov). Takođe, potrebna su i sredstva za održavanje lične higijene: šamponi, sapuni, dezodoransi za dečake i devojčice, ali i sredstva za održavaje kućne higijene. Ako donosite hranu, ona treba da bude upakovana, da ima deklaraciju.

- Bilo šta, keksići, grickalice, nešto da spakujemo deci kad krenu u školu za užinu - objašnjava Veličkovićeva i dodaje:

- Potrebne su im i društvene igre, slagalice... Mi idemo i u naselja gde žive korisnici naših usluga, u njihovim porodicama ima i beba, pa ako neko ima kolica za bebu, nosiljku, može i to, takve stvari uvek nađu put do onih kojima su potrebne. Radimo u 30 naselja već 20 godina.

OBRAZOVANJE

Deca u Svratištu mogu da se okupaju, dobiju čiste stvari, a fokus je na obrazovanju i njihovom uključivanju u obrazovni sistem, na podršci u savladavanju školskog gradiva i izradi domaćih zadataka. Takođe, timovi Svratišta pomažu porodicama svojih mališana u vezi sa sistemom socijalne i zdravstvene zaštite i sličnim stvarima.

Gde i kada možete doneti pribor i garderobu

- Krfska 7a (Zvezdara)
- Bulevar Arsenija Čarnojevića 145 (Novi Beograd)
- radnim danima od osam do 18 časova
- vikendom od 10 do 18 časova

Sportske aktivnosti, odlazak u bioskop...

Tokom letnjih meseci se više orijentišemo na neke kreativne radionice, kaže Dragana Vučković.

- Idemo s decom napolje, na sportske aktivnosti, svuda gde nas pozovu. Sledeće sedmice vodimo ih u bioskop, da i njima bude pravo leto, da bude releaksirano, da se što više igramo s njima, a kroz igru se onda najbolje i uči - poručuje naša sagovornica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading