CRNA GORA DOBILA REGISTAR PEDOFILA: Trenutno obuhvata 98 osoba

Autor:

Svet

13.08.2024

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Registar sadrži niz podataka o osuđenim licima, uključujući ime i prezime, jedinstveni matični broj, adresu prebivališta i boravišta, podatke o zaposlenju..

CRNA GORA DOBILA REGISTAR PEDOFILA: Trenutno obuhvata 98 osoba

Foto: pixabay.com

Ministarstvo pravde Crne Gore objavilo je da su službenici Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju završili unos podataka u poseban Registar za lica osuđena za krivična dela protiv polne slobode učinjena na štetu maloletnika. Ova evidencija je uspostavljena u skladu sa izmenama Krivičnog zakonika Crne Gore, koje su stupile na snagu 8. januara 2022. godine, i trenutno obuhvata 98 osoba koje su evidentirane na osnovu pravosnažnih presuda.

Registar sadrži niz podataka o osuđenim licima, uključujući ime i prezime, jedinstveni matični broj, adresu prebivališta i boravišta, podatke o zaposlenju, informacije o osobenim znacima, podatke o krivičnom delu koje su počinili, izrečenim sankcijama, kao i pravnim posledicama osude. Ministarstvo pravde Crne Gore odgovorno je za vođenje ovog registra, a podaci u njemu se trajno čuvaju i ne mogu biti izbrisani.

- Podaci iz posebne evidencije mogu se dostaviti sudu, državnom tužilaštvu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv lica koje se nalazi u evidenciji, kao i nadležnim policijskim jedinicama kada je to potrebno za obavljanje njihovih zadataka - navode iz Ministarstva pravde. Takođe, na obrazložen zahtev, podaci se mogu dostaviti i državnim organima, privrednim društvima, drugim organizacijama ili preduzetnicima, ako pravne posledice osude još uvek traju, prenosi cdm.

Posebno se ističe obaveza državnih i drugih organa, kao i pravnih lica ili preduzetnika koji rade sa decom, da provere da li je lice koje namerava da zasnuje radni odnos sa njima evidentirano u Registru. Takođe, podaci iz ove evidencije mogu biti dostavljeni i inostranim državnim organima u skladu sa međunarodnim sporazumima.

- Ovaj projekat predstavlja samo jedan od koraka ka sveobuhvatnoj digitalizaciji i unapređenju efikasnosti pravosudnog sistema. Ministarstvo će nastaviti rad na poboljšanju sistema, a podaci kojima raspolaže Ministarstvo biće dostupni ovlašćenim subjektima - navodi se u saopštenju. Ministarstvo se takođe zahvalilo sudovima na doprinosu uspešnoj realizaciji ovog projekta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading