PREMINUO RANKO BUGARSKI! Legendarni lingvista i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu po ovome će ostati zauvek upamćen

Autor:

Vesti

14.08.2024

10:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studentima anglistike predavao englesku sintaksu, uvod u lingvistiku i teoriju prevođenja, a studentima opšte lingvistike sociolingvistiku

PREMINUO RANKO BUGARSKI! Legendarni lingvista i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu po ovome će ostati zauvek upamćen

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ranko Bugarski, redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu u penziji, preminuo je juče u 92. godini.

 

Rođen je u Sarajevu, gde je završio engleski i nemački jezik na Filozofskom fakultetu. Doktorirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1969, s temom "Predlozi over, under, above, below i beneath u savremenom engleskom jeziku“.

Od 1958. do 1961. bio je nastavnik engleskog jezika u Zavodu za učenje stranih jezika u Sarajevu, zatim prelazi na beogradski Filozofski fakultet, gde je radio kao asistent na Odseku za anglistiku, a redovni profesor postao je 1980.

Studentima anglistike predavao je englesku sintaksu, uvod u lingvistiku i teoriju prevođenja, a studentima opšte lingvistike sociolingvistiku.

Vodio je izradu 12 doktorskih disertacija i 46 magistarskih radova

Bugarski je za nove predmete (sociolingvistiku, opštu lingvistiku) sam sastavio program. Vodio je izradu 12 doktorskih disertacija i 46 magistarskih radova.

Istraživao je objavljivao dela iz područja opšte lingvistike, kontrastivne i primenjene lingvistike, sociolingvistike, terminologije, teorije prevođenja.

O srpskohrvatskom jeziku

U svojim radovima o jezičnoj politici zastupao je činjenicu da je srpskohrvatski jezik i nakon raspada zajedničke države lingvistički gledano jedan policentrični standardni jezik poput engleskog, koji se govori u nekoliko varijanata u različitim državama i nacijama.

Nema nikakve sumnje da su hrvatski, srpski, bosanski i crnogorski jedan isti jezik - govorio je Bugarski.

Republika

Foto: youtube/printscreen/Institut društvenih nauka, Beograd

Profesor Ranko Bugarski

Predavao je na mnogim univerzitetima u Evropi, SAD i Australiji. Od 1. oktobra 2000. bio je u penziji.

Bio je predsednik Evropskog lingvističkog društva, potpredsednik Međunarodnog udruženja za primenjenu lingvistiku i ekspert Saveta Evrope za regionalne i manjinske jezike.

Takođe, bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu i stipendist Britanskog fonda za jugoslovenske stipendiste (1962/1963) na Univerzitetskom koledžu u Londonu i stipendist Fordove zaklade (1966/1967) na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Objavio je preko dvadeset knjiga i velik broj članaka, većinom na engleskom i srpskohrvatskom jeziku. Neke njegove knjige dobile su nagradu, a 2011. dobio je odlikovanje "Vitez poziva“ od NGO League of Experts-LEX.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading