PLASTIČNI ČEPOVI PRIKAČENI ZA FLAŠE VAS NERVIRAJU? Postoji mnogo gora stvar koja je pobedila i POSLOVIČNI SRPSKI INAT

Autor:

Vesti

09.08.2024

22:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nova regulativa utiče i na humanitarne akcije

PLASTIČNI ČEPOVI PRIKAČENI ZA FLAŠE VAS NERVIRAJU? Postoji mnogo gora stvar koja je pobedila i POSLOVIČNI SRPSKI INAT

Foto: printscreen

Fiksirani čepovi na flašama

Novi dizajn plastičnih flaša za pića, sa neodvojivim čepovima, postao je obavezan u Evropskoj uniji od 3. jula, kao deo direktive usmerene ka smanjenju korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu. Ova regulativa uticala je i na zemlje van EU, uključujući i Srbiju, gde se sve više proizvoda sa ovakvim dizajnom pojavljuje na tržištu.

Reciklaža plastičnih čepova kroz humanitarnu akciju

U Srbiji već dvanaest godina uspešno funkcioniše humanitarna akcija "Čep za hendikep", koja omogućava građanima da volonterski prikupljaju čepove i ubacuju ih u posebne kutije. Udruženje Čep za hendikep prodaje sakupljene čepove reciklerima kako bi finansiralo nabavku ortopedskih pomagala za osobe sa invaliditetom. Ova inicijativa predstavlja značajan doprinos reciklaži plastike u Srbiji.

Uticaj evropske regulative na reciklažu čepova

Iako je prošlogodišnja implementacija novog dizajna flaša dovela do povećanja prikupljenih čepova tokom jula, avgusta i septembra, dugoročno gledano, udruženje Čep za hendikep beleži smanjenje količine prikupljene plastike. Osnivač udruženja, Zoran Martinov, istakao je da je ovaj pad možda posledica srpskog inata prema evropskim pravilima.

Ekološka važnost reciklaže čepova

Uz udruženje Čep za hendikep, i Udruženje Čepom do osmeha aktivno je na teritoriji Vojvodine, s ciljem pružanja podrške osobama sa invaliditetom kroz ekološke akcije. Oba udruženja prikupljaju širok spektar plastičnih čepova, a ova inicijativa je od velikog značaja za očuvanje životne sredine.

Reciklaža plastike u Srbiji i globalnoj perspektivi

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, reciklaža plastike u Srbiji još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, a velike količine plastike završavaju na deponijama. Iako se PET boce recikliraju, nedostaje razvijen sistem sakupljanja i reciklaže svih vrsta plastike.

Istorija pronalazača modernog čepa

Pronalazač modernog čepa, Dan Rejlands, bio je Englez iz Jorkšira, koji je prvi patentirao flašu sa zavrtnjem. Ovaj jednostavan način zatvaranja boca zamenio je starije čepove od plute i postao prepoznatljiv simbol flaširanih pića širom sveta. Rejlands je preuzeo ulogu partnera u Hope Glass Vorks-u, ali je njegov odnos sa poslovnim partnerom Hiramom Kodom bio problematičan, što je na kraju dovelo do tragičnog kraja Rejlandsovog života.

Kroz inovativne akcije poput "Čep za hendikep" i "Čepom do osmeha", Srbija pokazuje posvećenost očuvanju životne sredine i podršci osobama sa invaliditetom, dok novi evropski standardi utiču na promene u načinu prikupljanja i reciklaže plastike širom zemlje.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading