MARIJU TRAŽE VATROGASCI, POLICIJA, PAS TRAGAČ: Nema je već pet dana, snimila je kamera

Autor:

Vesti

09.08.2024

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodica apeluje na sve meštane koji su je možda videli ili prevezli do nekog mesta na relaciji Majdanpek-Kučevo-Požarevac da se jave na broj telefona 063 176 0220 kako bi pomogli u potrazi.

MARIJU TRAŽE VATROGASCI, POLICIJA, PAS TRAGAČ: Nema je već pet dana, snimila je kamera

Foto: Društvene mreže

Marija Jovanović (76) iz Debelog Luga nestala je 5. avgusta, što je njena unuka prva primetila, nakon čega je odmah započela potragu sa suprugom i prijateljima, a slučaj je prijavljen i policiji.

Poslednji put je viđena 3. avgusta na sigurnosnim kamerama fabrike "Formaideale" kako se kreće u pravcu Kučeva. Na sebi je imala crnu suknju, prsluk, tamnu maramu na glavi i nosila crnu torbu. Nekoliko svedoka potvrdilo je da su je 5. avgusta videli u okolini naselja Blagojev Kamen i Bosiljkovac.

Porodica, zajedno sa policijom, vatrogascima i tragačem sa psom, intenzivno traga za Marijom, ali tragovi se gube u selu Bosiljkovac. S obzirom na to da Marija boluje od staračke demencije, postoji mogućnost da je od tog mesta nastavila putovanje autostopom ili autobusom.

Porodica apeluje na sve meštane koji su je možda videli ili prevezli do nekog mesta na relaciji Majdanpek-Kučevo-Požarevac da se jave na broj telefona 063 176 0220 kako bi pomogli u potrazi.

Staračka demencija, često nazvana senilna demencija, je sindrom koji karakteriše progresivno pogoršanje kognitivnih funkcija kod starijih osoba, uglavnom zbog neurodegenerativnih promena u mozgu. Ovaj poremećaj utiče na sposobnost razmišljanja, pamćenja, i donošenja odluka, a može dovesti do problema u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Najčešći uzrok staračke demencije je Alzheimerova bolest, ali može biti uzrokovana i vaskularnim problemima (kao što su moždani udari), Parkinsonovom bolešću, ili drugim neurološkim stanjima. Osobe sa staračkom demencijom mogu pokazivati simptome kao što su:

  • Gubitak pamćenja - posebno teškoće u sećanju na nedavne događaje.
  • Poteškoće u komunikaciji - problemi sa govorom ili pronalaženjem pravih reči.
  • Dezorientacija - gubitak osećaja za vreme i mesto.
  • Promene u ponašanju - razdražljivost, depresija, ili anksioznost.
  • Gubitak sposobnosti donošenja odluka - teškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka.

Kako demencija napreduje, simptomi postaju ozbiljniji, što često zahteva stalnu brigu i nadzor od strane članova porodice ili profesionalnih negovatelja.

Nažalost, za većinu oblika demencije ne postoji lek, ali postoji terapija koja može pomoći u ublažavanju simptoma i poboljšanju kvaliteta života obolelih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading