NOVI SMRTNI SLUČAJ! Mladić (18) umro u Zenici od morbila, epidemija se širi u BiH

Autor:

Svet

19.07.2024

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U periodu od 1. januara do 19. jula ove godine, ukupan broj obolelih od morbilla u Zenici je čak 1.218

NOVI SMRTNI SLUČAJ! Mladić (18) umro u Zenici od morbila, epidemija se širi u BiH

Foto: Shutrterstock

U Zenici je zabeležen još jedan tragičan slučaj smrti od morbila, ovoga puta reč je o 18-godišnjaku koji je izgubio bitku sa ovom opakom bolešću.

Ova vest dolazi samo dan nakon što je javnost saznala za smrt 17-godišnjeg tinejdžera iz Sarajeva takođe usled morbila.

Detalje je preneo portal "Avaz", a potvrdu ove tužne vesti dao je dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu.

Uzrok i posledice

Preminuli mladić bio je rođen 2006. godine i bio je hospitalizovan u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

Ovo je samo jedan u nizu slučajeva koji su zabeleženi ove godine, sa ukupno 1.218 obolelih od morbila u periodu od 1. januara do 19. jula.

Najviše prijavljenih slučajeva bilo je upravo u Zenici, gde je zabeleženo 487 slučajeva, zatim u Kaknju sa 443 i Visokom sa 185.

Ovakav eksponencijalni rast zaražavanja od morbila zabrinuo je nadležne, te je Ministarstvo proglasilo epidemiju u ovom kantonu.

Apel za vakcinaciju

Dr. Kozica je istakao da je vakcinacija jedina epidemiološka mera za sprečavanje obolevanja i razbijanje komplikacija, uključujući smrt od zarazne bolesti.

On je apelovao na roditelje da se vakcinišu njihova deca, ističući da je vakcinalni obuhvat ciljane starosne grupe MRP vakcinom na području ZDK iznosi samo 37 odsto.

Nadležni ističu da je potrebno postići obuhvat imunizacije od najmanje 95 odsto dece koja nisu vakcinisana kako bi se sprečila epidemija.

Primeri dobre prakse

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uputili su apel roditeljima da se ugledaju na primere dobre prakse roditelja iz drugih gradova Zeničko-dobojskog kantona koji su postigli visok obuhvat imunizacije.

Ovo je rezultiralo sticanjem velikog kolektivnog imuniteta i manjim brojem obolelih od morbila.

Imunizacija je ključna u borbi protiv ove opake bolesti, te je važno da roditelji preduzmu odgovarajuće mere kako bi zaštitili svoju decu od potencijalnih komplikacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading