"UBILI SU MI BRATA I MAJKU, MALU DECU RANILI" Potresna priča Srbina koji je preživeo zloglasnu "Oluju": U dva minuta ubijeno devet civila! (VIDEO)

Autor:

Vesti

07.08.2024

10:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Četvoro dece od šest do 13 godina i dvadesetogodišnja devojka koja je bila u drugom stanju, izdahnuli su u koloni 1995.

"UBILI SU MI BRATA I MAJKU, MALU DECU RANILI" Potresna priča Srbina koji je preživeo  zloglasnu "Oluju": U dva minuta ubijeno devet civila! (VIDEO)

Foto: Printskrin/Youtube/RUDAR 7/Janko Velim

4. avgusta 1995. godine počela je zločinačka akcija “Oluja”, koja je predstavljala najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. Najteži zločin u “Oluji” desio se trećeg dana, kada su hrvatski “migovi” bombardovali kolonu srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti, gde je u dva minuta ubijeno devet civila, među njima četvoro dece od šest do 13 godina i dvadesetogodišnja devojka koja je bila u drugom stanju.

"Hteli smo da popijemo hladne vode, a onda su nas granatirali"

Dušan Galogaža je na Prijedorskoj cesti kod Svodne u trenu izgubio majku i brata, a umalo i decu. Dva hrvatska "MiG-a" gađala su kolonu izbeglica sa Banije i Korduna. Sve se dogodilo dan posle napada na Bravskom polju.

U niskom letu, avioni su preleteli kolonu zakrčenu traktorima, prikolicama, zapregama i automobilima, zatim su se okrenuli i krenuli da granatiraju. Jedna raketa pogodila je zgradu Mesne zajednice, druga je udarila u stambenu zgradu i uništila balkon porodice Marjanović, a treća je udarila u kuću Draška Žujića i raznela potkrovlje.

U koloni su na mestu stradali Dušanova majka Marija Galogoža i brat Rade iz Slavskog Polja kod Vrgin Mosta. Stradao je i njihov rođak Mile Malobabić. Od iste granate ranjeno je četvoro dece i četiri žene iz porodice Galogoža i Malobabić. Ranjenih je bilo na sve strane.

Dušan Galogoža, u šoku, pričao je o trenutku u kojem je ostao bez majke i brata. Gledao je kako se geleri zabadaju u tela njegove dvoje dece.

- Treći dan kako se izvlačimo i nekako smo se izvukli ispred artiljerije i svega. Došli smo ovde i računali smo da smo se izvukli, i rešili smo da stanemo da nešto pojedemo i popijemo, jer tri dana nismo ništa jeli. Skuvali smo kafu kod ljudi, i odmah smo krenuli ka izvoru da se napijemo ledene vode - pričao je Dušan šta je prethodilo tragediji.

Rekao je da je krenuo da upali traktor kada je video avione da nadleću.

- Nisam ni video koji je. Naleteo je iz pravca Zagreba, preleteo je preko nas i u povratku je pustio granatu. Ubio mi je rođenog brata na mestu, mamu, brata od ujaka... Moja deca, mali ima samo deset godina, geleri su im se zarili po nogama. Na svu sreću oni su živi - pričao je Dušan u suzama.

Zločin je počeo ofanzivom hrvatske vojske i policije, uz pomoć muslimanske armije iz BiH (Petog korpusa pod komandom Atifa Dudakovića) i NATO pakta na područja Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije, odnosno na teritoriju Republike Srpske Krajine. Napad je počeo rano ujutro 4. avgusta, a dan kasnije hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno teško granatiran Knin.

Zločinačka operacija je zvanično trajala četiri dana, a završila se padom Republike Srpske Krajine, ubistvom gotovo 2.000 i progonom 250.000 Srba. I posle završetka “Oluje”, nastavljena su masovna ubistva preostalih srpskih civila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading