VLADETA JEROTIĆ OTKRIO NAJVEĆU TAJNU NIKOLE TESLE: Evo zbog čega čuveni naučnik nikada nije imao intimne odnose sa ženama (VIDEO)

Autor:

Vesti

04.08.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osećao je krivicu zbog smrti brata

VLADETA JEROTIĆ OTKRIO NAJVEĆU TAJNU NIKOLE TESLE: Evo zbog čega čuveni naučnik nikada nije imao intimne odnose sa ženama (VIDEO)

Foto: Televizija Hram, Profimedia

Nikola Tesla, čovek čiji su izumi promenili svet, krije mnoge tajne i zagonetke, među kojima je i pitanje njegovog ljubavnog života. Vladeta Jerotić, poznati neuropsihijatar i filozof, proučavao je Teslu i pokušao da razume zašto ovaj genije nikada nije imao romantičnu vezu.

Neispunjene emotivne potrebe

Iako je Tesla bio poznat kao ekscentričan i povučen, njegova intimna sfera je oduvek bila predmet interesovanja. Jerotić je primetio da je Tesla pokazivao karakteristike koje su mogle biti znakovi neuroze ili drugih psiholoških problema. On je smatrao da je Tesla možda sublimisao svoje neispunjene emotivne potrebe u ljubav prema golubovima, simbolu majke i dojenja.

Opsesije i neuroze

Tesla je imao neobične rituale i opsesije, poput brojanja koraka i izračunavanja volumena hrane, što su znaci opsesivno-kompulzivne neuroze. Takođe, imao je snažnu averziju prema biserima, ljudskoj kosi i kamforu. Njegov život bio je obeležen strogom disciplinom i samosavlađivanjem, što je možda bilo posledica osećaja krivice zbog smrti njegovog brata Daneta.

Ljubav prema golubovima

Jedna od najintrigantnijih činjenica o Tesli je njegova snažna ljubav prema golubovima, posebno prema jednoj golubici koju je voleo kao što muškarac voli ženu. Nakon njene smrti, Tesla je osetio da je njegov životni cilj nestao. Jerotić i drugi psihoanalitičari smatraju da je ova ljubav možda bila način da Tesla sublimiše svoje emotivne potrebe.

Složenost Tesline ličnosti

Iako je Tesla bio svestan svojih opsesija i neuroza, nikada nije tražio pomoć psihoterapeuta. Njegov genijalni um i stvaralaštvo nisu bili ugroženi njegovim psihološkim stanjem, ali su njegovi lični život i ponašanje bili obeleženi njegovim neobičnostima i neurozama.

Jerotićeva analiza pruža dublji uvid u složenost Tesline ličnosti i pokušava da objasni neke od njegovih najintrigantnijih osobina.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading