MUNJA SEVNULA I NAJAVILA DOLAZAK DETETA SVETLOSTI! Od malog srpskog dečaka, do najvećeg genija u istoriji - DANAS JE ROĐEN NIKOLA TESLA

Autor:

Vesti

10.07.2024

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ako se moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta, da je to delo jednoga Srbina"

MUNJA SEVNULA I NAJAVILA DOLAZAK DETETA SVETLOSTI! Od malog srpskog dečaka, do najvećeg genija u istoriji - DANAS JE ROĐEN NIKOLA TESLA

Foto: Privatna arhiva

Prema porodičnom predanju, na pola puta do rođenja, munja je sevnula, a babica je tu munju okarakterisala kao loš znak. Za Teslu je rekla da će biti “dete tame”, dok je njegova majka na to oštro odgovorila:

Ne. On će biti dete svetlosti”.

Nikola Tesla bio je sin protojereja Milutina Tesle, srpskog pravoslavnog sveštenika u Smiljanu, koji je služio u svom parohijskom hramu Svetih apostola Petra i Pavla, u kojem je kao dečak, slavni naučnik oglašavao zvona. Otac Milutin kao i cela porodica slavili su slavu Sv. Đorđa.

Teslina majka zvala se Georgina Đuka, rođena Mandić, a njen otac i brat takođe su bili srpski pravoslavni sveštenici. Teslu je krstio sveštenik Tom Oklopdžija.

Valja pomenuti to da je čak 91 član Tesline porodice ubijen u NDH, a njih 14 je svirepo stradalo u zloglasnom Jasenovcu.

Republika

Foto: Foto; Profimedia

Nikola Tesla

Tesla je umro siromašan od srčane tromboze u 87. godini, 7. januara 1943. u sobi 3327 hotela Njujorker na 33. spratu.

Sahrana je obavljena o trošku srpskih iseljenika, a želja Teslina je bila da bude sahranjen uz čuvenu srpsku pesmu “Tamo daleko” i Šubertovu "Ave Maria".

Tim povodom, tj. povodom smrti Nikole Tesle, gradonačelnik Njujorka je rekao:

"Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće."

Tesla je svoja osećanja prema domovini izneo u Beogradu 1892. godine:

"U meni može biti nešto, što može biti i obmana, kao što češće biva kod mlađih ljudi, ali ako budem sretan da ostvarim bar neke od svojih ideala, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta, da je to delo jednoga Srbina."

 

 

Njegova zaostavština i urna sa pepelom počivaju u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

O Tesli su napisane mnoge knjige, ispričane razne moguće i nemoguće priče, ali je jedna istina – Nikola Tesla je veliki naučnik i veliki Srbin, ma koliko ga drugi prisvajali.
Obaveza stanovnika planete je da se ime Nikola Tesla nikada ne zaboravi.

Na današnji dan 1856. godine rođen je veliki Srbin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading