AKO VIDITE OVOG PSA BOGATIJI STE ZA 1.000 EVRA: Odaziva se na ime Kimbo, a evo gde je nestao (FOTO)

Autor:

Vesti

02.08.2024

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnik je ostavio i broj telefona

AKO VIDITE OVOG PSA BOGATIJI STE ZA 1.000 EVRA: Odaziva se na ime Kimbo, a evo gde je nestao (FOTO)

Foto: shutterstock

Vlasnik psa rase kane korso iz Banatskog Velikog Sela, uputio je apel svim građanima za pomoć u pronalasku svog ljubimca. Uz apel je istaknuta i pozamašna nagrada od 1.000 evra za onoga ko pronađe psa.

Nestali pas je mužjak kane kora, star 7 godina, i odaziva se na ime Kimbo. Vlasnik je istakao da je Kimbo veoma druželjubiv i da je nestao 31. jula u Banatskom Velikom Selu. Ovi detalji su od značaja svima koji bi mogli da uoče psa ili imaju informacije o njegovom nestanku.

Vlasnik je u apelu ostavio i broj telefona na koji mogu da se jave svi koji imaju bilo kakve informacije o pronalasku Kimba — 0638171643.

 

 

Inače, pas rase Kane Korso je direktni potomak rimskih molosa (“Canis Pugnas”). Ranije je gajen u celoj Italiji, a poslednjih godina samo još u oblasti Apulja i u ograničenim područjima u južnoj Italiji. Ime mu potiče od latinske reči "Cohors" što znači "čuvar, branilac kuće i imanja". Koristili su ga i za čuvanje imovine, stoke i naravno ljudi.

Zbog klimatskih promena i loših uslova, rasa Kane Korso počela je polako da nestaje. Međutim, 1976. godine entuzijasta, ljubitelj pasa, doktor Breber javnost i zvanične krugove ljubitelja pasa upoznaje sa rasom Kane Korso u članku časopisa ENCI. Tada mu se pridružuje jedna grupa entuzijazista sa kojom oktobra meseca formira S.A.C.C. (Societe Amato Cane Corso). 1986.godine dr Breber napušta S.A.C.C. ali njegov doprinos rekonstrukciji rase je bio veliki. Naime, on je čovek koji je uspeo da zainteresuje javnost ovom rasom i koji je obezbedio prvo leglo.

Međutim, nakon odlaska dr Brebera, njegovi sledbenici su se skoncentrisali oko odgajivačnica u Mantovi. Pod ovim rukovodstvom organizacija je uspela da postigne dobre rezultate, ali se kvalitet legla Basira dobijenog 1980. godine nije ponovio. Današnji primerci nisu ni približni željenom modelu, tj. postoji mnogo varijacija i odstupanja.

Rasi Kane Korso ne nedostaje temperament. Iako po prirodi nije agresivan, treba se dobro pobrinuti za njegovo vaspitanje. Bolje je utvrditi hijerarhiju još dok je štene, i da uvek ima na umu da je vođa čopora vlasnik, a ne on. Mužjak dostiže kompletnu zrelost tek po navršetku dve godine. Ženka je obično popustljivija i lakše je njome upravljati zbog njene manje veličine. Kane Korso je odličan branilac porodice i kuće. S ove tačke gledišta zaslužuje kompletno poverenje. Odbrana vlasnika i njegovih dobara zapisana je u njihovom genetskom nasleđu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading