ISPOVEST POTOMKA GAVRILA PRINCIPA: Moj stric je ubio tiranina!

Autor:

Vesti

29.07.2024

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Petar Princip o slavnom pretku!

ISPOVEST POTOMKA GAVRILA PRINCIPA: Moj stric je ubio tiranina!

Foto: Shutterstock

Petar Princip, sedamdesetosmogodišnjak iz Banjaluke, u jednom od ranijih intervjua istakao je da je njegov stric Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u borbi za slobodu srpskog i drugih naroda.

Princip kaže da današnji atentati u svetu nisu kao nekada, jer se ne izvršavaju nad tiranima i ugnjetačima, ali da će ime i uzvišeno Gavrilovo delo i dalje zlatnim slovima ostati ispisano u istoriji srpskog i svih slobodarskih naroda sveta.

- Umobolni su svi koji mog strica danas nepravedno smatraju teroristom. Poznato je da je Veliki rat bio pripremljen i da je atentat u Sarajevu iskorišćen samo kao povod za njegov početak - ocenio je Princip.

Povodom 28. aprila, kada se navršava 100 godina od smrti njegovog strica, Petar kaže da se politika danas upetljala u život i delo Gavrila Principa, čije je ime postalo nepoželjno u Sarajevu, odakle se od poslednjeg rata naovamo uklanjaju njegovi herojski tragovi.

- Kao član Gavrilove uže porodice mogu reći da su sve to politička gibanja. Tako su i Principovom mostu dali ime Latinska ćuprija. Hteli su da se zove Ferdinandov, ali nije uspelo zbog pritiska međunarodne javnosti - kazao je Princip.

On je otkrio da je iz priča svojih roditelja zaključio da je Gavrilo bio veoma živahan i nestašan, te da je često kući dolazio pocepanog.

- Nije se slutilo da će Gavrilo izvršiti atentat. Svi su bili iznenađeni tom vesti i dolaskom žandarma, koji su ih ispitivali, ispitivali i pratili – kaže Princip.

Kaže da ga je šest godina odgajala Gavrilova majka Marija, koju su svi zvali baba Nana. Bila je udata za Gavrilovog oca, koji se takođe zvao Petar.

- Bio je biološki brat mog dede Stojana, a Gavrilo i moj otac Danilo su bili braća Stričevići. Svi su živeli u jednoj porodičnoj kući u selu Obljaj, kod Grahova, do 1942. godine, kada je deo porodice, među kojima i ja, tokom rata izbegao u Knin. U Grahovo smo se vratili 1945. godine – seća se Princip.

On napominje da su ljudi i dalje zainteresovani za njegovu vezu sa Gavrilom i da nikada nije imao problema zbog toga. Petra brine što danas među Srbima ima malo odlučnosti, entuzijazma i iskrenog patriotizma.

- Prepuštamo se apatiji i nekom uljuljkanom društvenom `moralu`. Ne znam čemu sve to vodi. Trebaju odlučniji koraci u svemu i da narodi Bosne i Hercegovine budu iskreni jedni prema drugima, tj. radi sve po reciprocitetu i poslovici: ``čist list'' – duga ljubav - navodi Princip.

Ova penzionerka ističe da u Bosanskom Grahovu danas vlada bijeda i bijeda, a da se nakon rata u to mjesto vratilo uglavnom staro stanovništvo.

- U mom rodnom gradu ima mladih ljudi. Zbog toga želimo da Grahovo oživi i opstane. Postoje proizvodni pogoni za eksploataciju drveta, ali bi bilo dobro da se poradi na zapošljavanju i oživljavanju turizma, gde je Gavrilovo rodno mesto i nekada čuvena pećina Ledenica - rekao je svojevremeno ovaj potomak Gavrila Principa.

On je pričao da je iz porodice Princip, zajedno sa Slavišom Vajnerom Čičem, i Slobodan Princip Seljo, narodni heroj Drugog svetskog rata i jedan od organizatora ustanka u Rumuniji. Petar Princip je pobegao iz Grahova 1995. godine.

U ratu 90-ih izgubio je sina Danila, koji je poginuo u decembru 1994. godine na grahovsko-livanjskom ratištu i sahranjen u Grahovu u porodičnoj grobnici zajedno sa Gavrilovim i Petrovim roditeljima.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading