OVAKO JE UMRO GAVRILO PRINCIP: Izbegao smrtnu kaznu, pa umro u mukama - OVE reči uputio roditeljima iz zatvora

Autor:

Vesti

29.07.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa osamnaest godina, 28. juna 1914. godine, Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu.

OVAKO JE UMRO GAVRILO PRINCIP: Izbegao smrtnu kaznu, pa umro u mukama - OVE reči uputio roditeljima iz zatvora

Foto: Shutterstock

Rano detinjstvo i porodica Gavrilo Princip rođen je 25. jula 1894. godine u selu Obljaj, blizu Bosanskog Grahova. Njegovi roditelji, Marija i Petar, imali su devetoro dece, ali je samo troje preživelo detinjstvo zbog teških uslova života. Porodica Princip živela je u siromaštvu, kao kmetovi, dajući trećinu prihoda vlasniku zemljišta. Petar Princip dodatno je zarađivao prevozeći putnike i poštu između severozapadne Bosne i Dalmacije.

Sarajevski atentat

Sa osamnaest godina, 28. juna 1914. godine, Gavrilo Princip izvršio je atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu. Nakon atentata, Princip i njegovi saučesnici su uhapšeni i predstavljeni kao članovi nacionalističkog tajnog društva, što je pokrenulo Julsku krizu i dovelo do izbijanja Prvog svetskog rata.

Na suđenju, Princip je izjavio: "Ja sam jugoslovenski nacionalista, težim za ujedinjenjem svih Jugoslovena, pod bilo kakvim političkim oblikom i za njihovim oslobođenjem od Austrije." Osuđen je na dvanaest godina zatvora, što je bila maksimalna kazna za njegovu starosnu dob.

Život u zatvoru Ostatak života proveo je u teškim uslovima, u izolovanoj ćeliji u tvrđavi Theresienstadt (Terezin) u Češkoj. U zatvoru je bio gladan, usamljen, bez svetla i grejanja. Pokušao je da se obesi 1916. godine, ali nije uspeo. Tuberkuloza mu je toliko oštetila kosti da je molio zatvorske lekare da mu amputiraju ruku, što su na kraju i uradili.

Smrt Gavrila Principa

Gavrilo Princip umro je u zatvoru 28. aprila 1918. godine, tri godine i deset meseci nakon atentata. Imao je samo 23 godine i 40 kilograma u trenutku smrti. Zatvorski stražari su ga pokopali u neoznačenom grobu, a njegovi posmrtni ostaci su kasnije preneseni u Sarajevo. U poslednjem pismu roditeljima, Princip je izrazio žaljenje zbog nesreće koju im je naneo, ali je prihvatio svoju sudbinu i izrazio ljubav prema porodici.

Sahrana i sećanje

Gavrilo Princip je s ostalim atentatorima sahranjen u sarajevskom naselju Koševo, na pravoslavnom groblju Sveti arhanđeli Georgije i Gavrilo. Na tom mestu je 1939. godine podignuta kamena kapela u njihovu čast, poznata kao Vidovdanska kapela, Kapela Vidovdanskih heroja ili Kapela Mlade Bosne.

Suđenje i stavovi

Na suđenju atentatorima, neki su tvrdili da su učestvovali zbog straha od odmazde Crne ruke, dok su drugi priznali krivicu ili se pokajali. S druge strane, Gavrilo Princip je tokom suđenja delovao mirno i bez znakova kajanja. Verovao je u svoj cilj i poricao bilo kakvu vezu između Sarajevskog atentata i struktura u Srbiji. Zbog njegovih godina, sud ga nije mogao osuditi na smrt, pa je dobio maksimalnu kaznu od dvadeset godina robije.

Princip je ostavio dubok trag u istoriji, a njegovi postupci i dalje izazivaju različite interpretacije i debate.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading