NAVUĆI ĆETE VELIKU NESREĆU AKO BAŠ TADA IDETE NA GROBLJE! Vodite računa, mnogi prave ovu grešku!

Autor:

Vesti

28.07.2024

22:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne biste verovali kada bi u stvari zaista trebalo da posetite večne kuće svojih najbližih.

NAVUĆI ĆETE VELIKU NESREĆU AKO BAŠ TADA IDETE NA GROBLJE! Vodite računa, mnogi prave ovu grešku!

Foto: Shutterstock

Kada se ne ide na groblje?

U savremenom društvu, mnogi običaji su zaboravljeni, ali tradicija posećivanja grobova i dalje ima veliki značaj. Međutim, postoje određene situacije i verski praznici koji stvaraju nedoumice oko posete groblju.

Poseta grobu kao dužnost

Hrišćanska vera naglašava važnost čuvanja sećanja na pretke i voljene, te je poseta groblju preporučljiva u svakom trenutku. Molitveni razgovori sa preminulima i sećanja na zajedničke trenutke su deo očuvanja uspomene na njih. Takođe, odlazak na grob nije ograničen na dane kada se vrše pomeni u crkvi.

Božić i Uskrs

Postoji mišljenje da se za Božić i Uskrs ne posećuju grobovi, ali to nije tačno. Drugi dan po uskrsnuću posvećen je preminulima, a za Pobusni ponedeljak se tradicionalno "pobusavaju" grobovi. Takođe, na Božić se posećuju grobovi, dok se u davna vremena verovalo da je večera pripremljena za Badnje veče namenjena mrtvima.

Narodna verovanja

Postoje verovanja da noću ne treba ići na groblje, jer se smatra da su ove posete veoma opasne. Groblje se smatra gradom mrtvih, gde borave duše preminulih, pa poseta u noćne sate može navodno uzrokovati probleme poput bolesti, nesreća i drugih teškoća u porodici.

Kult mrtvih je prožet mističnim verovanjima, a verovanja o opasnostima noćnih poseta grobljima ukazuju na duboko ukorenjene tradicije i strahove vezane za svet mrtvih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading