"GOSPODINE ŠOLC, MOLIM VAS, JOŠ NIJE PREKASNO!" Nemac osuđen na smrt pojavio U SUZAMA se na beloruskoj TV! PREKLINJE ZA POMOĆ! (VIDEO)

Autor:

Svet

26.07.2024

23:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rasplakao se u više navrata tokom 17-minutnog televizijskog priloga

"GOSPODINE ŠOLC, MOLIM VAS, JOŠ NIJE PREKASNO!" Nemac osuđen na smrt pojavio U SUZAMA se na beloruskoj TV! PREKLINJE ZA POMOĆ! (VIDEO)

Foto: Riko Kriger

Nemac osuđen na smrt u Belorusiji pojavio se na beloruskoj državnoj televiziji u suzama i moleći nemačku vladu da interveniše u njegovom slučaju.

- Gospodine Šolc, molim vas, ja sam još uvek živ. Još nije prekasno - govori Riko Kriger dok s lisicama na rukama sedi u ćeliji.

Vlasti Belorusije, države u kojoj se često sudi političkim neistomišljenicima, tvrde da je Kriger (30) prošle jeseni doputovao u zemlju po nalogu ukrajinske obaveštajne službe, s ciljem da izvede teroristički napad na železničku prugu.

- Ovo je bila najveća greška u mom životu. Priznajem svoju krivicu, bez sumnje - govori Kriger u delu intervjua.

Rasplakao se u više navrata tokom 17-minutnog televizijskog priloga. Beloruska tajna služba nije međunarodnoj javnosti pružila nikakve dokaze za Krigerove navodne zločine.

"Pretpostavljali smo da ide u Ukrajinu kao bolničar"

Prema LinkedIn profilu, Kriger je prethodno radio kao medicinski radnik za nemački Crveni krst i kao službenik za bezbednost u američkoj ambasadi u Berlinu. Nemački Crveni krst potvrdio je da je tamo radio, piše Guardian. 

Nemačke dnevne novine Tagesspiegel su citirale njegovog bivšeg kolegu iz organizacije koji je potvrdio da im je Kriger rekao da je regrutovan da putuje u Ukrajinu.

- Svi smo pretpostavljali da ide kao bolničar - istakao je kolega. 

Belorusi tvrde da je Kriger snimio nekoliko fotografija osetljivih lokacija i potom postavio ruksak s eksplozivom pored železničke pruge.

Dodaju kako je usledila eksplozija u kojoj niko nije povređen. Belorusija je jedina evropska zemlja koja je zadržala smrtnu kaznu. 

Želi da se izvrši pritisak na nemačku vladu

Kazne se izvršavaju jednim metkom u potiljak, a ostaci se tajno pokapaju u neoznačeni grob.

Moguće je da se Belorusija, bliski saveznik Rusije, nada da uključi Krigera u razmenu zarobljenika između Rusije i Zapada o kojoj se raspravlja već nekoliko meseci.

Nagađa se da je televizijsko priznanje osmišljeno kako bi se izvršio pritisak na nemačku vladu.

- Vreme je protiv mene. U svakom trenutku bi mogli da izvrše kaznu. Svake sekunde žalim zbog onoga što sam učinio - naglasio je Kriger, dodajući kako ne zna zašto nemačka vlada ne ulaže veći napor da interveniše u njegovom slučaju.

Rusija je zatvorila brojne američke državljane, uključujući dopisnika Wall Street Journala Evana Gerškoviča.

Predsednik Vladimir Putin je signalizirao da je zainteresovan za dogovor prema kojem bi ruski špijuni i ubice zatvoreni u inostranstvu bili vraćeni u Moskvu u zamenu za zapadne zarobljenike u Rusiji.

Nemačka pruža konzularnu pomoć

Međutim, Rusija nema nemačke zarobljenike visokog profila, a Putin je nagovestio da je njegova glavna meta u razmeni Vadim Krasikov, ruski ubica koji je ubio čečenskog komandanta u egzilu u berlinskom parku 2019. godine.

Nemački zvaničnici nisu komentarisali glasine o zameni, ali je Ministarstvo spoljnih poslova ranije reklo da pruža konzularnu pomoć Krigeru i "intenzivno radi s beloruskim vlastima u njegovo ime".

Danas je portparolka nemačke vlade Kristin Hofman rekla da je Šolc upoznat sa slučajem.

- Kao i cela vlada, Šolc je zabrinut zbog ovih događaja, posebno u vezi sa smrtnom kaznom - rekla je na novinskoj konferenciji u Berlinu.

(Republika/Index.hr)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading