PATRIJARH PORFIRIJE STIGAO U BERANE: Sutra će u selu Velika kod Plava služiti Svetu arhijerejsku liturgiju

Autor:

Vesti

27.07.2024

22:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skupština Crne Gore je 30. jula 2022. godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Pivi i selu Velika

PATRIJARH PORFIRIJE STIGAO U BERANE: Sutra će u selu Velika kod Plava služiti Svetu arhijerejsku liturgiju

Foto: Tanjug/MARKO ĐOKOVIĆ

Patrijarh srpski Porfirije doputovao je danas u Berane, gde ga je u manastiru Đurđevi Stupovi svečano dočekao episkop budimljansko-nikšićki Metodije. Patrijarh će sutra, povodom 80 godina od stradanja Svetih novomučenika veličkih i gornjepolimskih, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih Kirika i Julite u selu Velika kod Plava, zajedno sa više arhijereja, saopštila je Eparhija budimljansko-nikšićka.

Genocid u selu Velika, koje se nalazi u opštini Plav, počinile su nacističke vojne formacije i SS trupe "Skenderbeg" tokom druge polovine 1944. godine, pred sam kraj Drugog svetskog rata. Prema novijim istraživanjima, na tom području je stradalo više od hiljadu ljudi, među kojima je bilo više od 200 dece. Ovaj strašan zločin ostavio je dubok trag u kolektivnom sećanju stanovnika tog kraja.

Skupština Crne Gore je 30. jula 2022. godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Pivi i selu Velika, čime je ovaj zločin i zvanično priznat na državnom nivou. Rezoluciju su podnele opozicione Demokrate, a njenim usvajanjem odana je počast žrtvama i potvrđena njihova patnja.

Na mestu stradanja, krajem sedamdesetih godina, podignut je memorijalni kompleks kako bi se očuvalo sećanje na nevino postradale. Kasnije je izgrađena i crkva koja služi kao mesto molitve i sećanja na žrtve. Srpska pravoslavna crkva je 2007. godine kanonizovala žrtve zločina u Pivi i selu Velika, proglašavajući ih Svetim novomučenicima. Ovaj čin kanonizacije dodatno je učvrstio značaj sećanja na stradanje i mučeništvo tih ljudi, čuvajući ih u trajnom sećanju naroda i crkve, prenosi Tanjug.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading