HRVATI BAJDENA KUJU U ZVEZDE, JER JE MRZEO SRBE I TRAŽIO BOMBARDOVANJE BEOGRADA! "Spasio nas je genocida i velikosrpske agresije"! Evo kako njihovi mediji ispraćaju Džoa u penziju!

Autor:

Vesti

23.07.2024

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ništa novo, Srbi su Zagrebu krivi i za zemljotres u Japanu, nesreće na kolovozima, ali i za američke izbore. Izgleda da se neko uplašio Beograda koji ide napred...

HRVATI BAJDENA KUJU U ZVEZDE, JER JE MRZEO SRBE I TRAŽIO BOMBARDOVANJE BEOGRADA! "Spasio nas je genocida i velikosrpske agresije"! Evo kako njihovi mediji ispraćaju Džoa u penziju!

Foto: x/printscreen/@ClayTravis

Ovako su Hrvati ovih dana pisali o odlazećem američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, koji se pre dva dana povukao iz trke za predsednika SAD:

 - Mnogi državnici širom sveta, posebno lideri savezničkih i partnerskih zemalja SAD-a, komentarisali su vest o povlačenju predsednika Džoa Bajdena iz trke za drugi mandat, odajući mu priznanje za trud i rad tokom cele političke karijere. Iz naše perspektive, posebno je značajno Bajdenovo časno držanje tokom raspada bivše Jugoslavije i jasno stajanje na stranu žrtava velikosrpske agresije.

Britanski premijer, Keir Starmer, izrazio je poštovanje prema Bajdenu, ističući: "Znam da predsednik Bajden, kao što je to činio tokom cele svoje izvanredne karijere, donosi odluku na temelju onoga za šta veruje da je u najboljem interesu američkog naroda."

Politička karijera Džoa Bajdena: Fokus na spoljnu politiku i Jugoslaviju

Džozef Bajden je prvi put izabran u američki Senat 1972. godine. Tokom svoje duge karijere, specijalizovao se za spoljnu politiku, pa je 1979. godine bio član službene američke delegacije na sahrani Edvarda Kardelja, bliskog saradnika Josipa Broza Tita i tvorca samoupravnog socijalizma. Nakon sahrane, Bajden je pisao Titu, izražavajući zahvalnost za priliku da razgovaraju i nadu da će sledeći put posetiti Jugoslaviju u srećnijim okolnostima.

Kada je kasnije ponovo posetio Jugoslaviju, zatekao je zemlju u krvavom raspadu uzrokovanom velikosrpskom agresijom, potpomognutom snagama JNA. Bajden je bio prvi član Kongresa koji je javno govorio da se ne radi o građanskom ratu, već o agresiji velikosrpske politike. Kao predsednik pododbora za evropske poslove u američkom Senatu 1991. godine, Bajden je brzo označio Slobodana Miloševića kao glavnog krivca, rekavši mu 1993. godine u Beogradu: "Vi ste prokleti ratni zločinac i kao takvom bi vam trebalo suditi."

Bajdenova borba protiv međunarodnog embarga

Krajem septembra 1992. godine, Bajden je u Senatu digao glas protiv međunarodnog embarga na prodaju oružja. Pisao je predsedniku Bušu i državnom sekretaru, objašnjavajući im da se upravo vratio iz posete Hrvatskoj, BiH i Srbiji, te da je video koliko je taj embargo nemoralan i nelegalan. "Sprečili smo da teško naoružanje dođe do žrtava agresije, a istovremeno nismo sprečili da granate iz teškog naoružanja u rukama bosanskih Srba i agresora padaju na žrtve te agresije," govorio je Bajden u Senatu.

Zagovaranje intervencije i memoari "Promises to Keep"

Tokom rata u BiH, Bajden je zagovarao bombardovanje Beograda i mostova preko Drine kako bi se zaustavili ratni zločini i etničko čišćenje. U svojim memoarima "Promises to Keep", Bajden opisuje kako mu je katolički sveštenik Ilija Živković, tadašnji voditelj Hrvatske katoličke misije u Vašingtonu, pomogao da "izoštri" pogled na raspad Jugoslavije.

"Živković nije prestajao tražiti sastanak... Hteo mi je reći o groznim stvarima koje etnički Srbi rade u katoličkom svetištu u Međugorju. Bojao se da će Srbi potpuno uništiti svetište. Bio je prodoran, apelovao je na mene kao katolika. Podsetio me na moju podršku Izraelu i pitao zašto nisam obraćao pažnju na katolike koji su ubijani. Taj susret mi je usmerio pažnju," napisao je Bajden - navodi večernji list.

Državama kojima državnost započinje krajem 20. veka nedostaje toliko nacionalnog identiteta, da svoju srbomrzačku tvrđavu moraju graditi na antiidentitetu, u ovom slučaju neprestanom prosipanju mržnje prema srpskom narodu. U prilog tome ide i tekst koji se nalazio pred vama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading